Az Argo-akció a César-díjat is begyűjtheti

2013.02.22. 09:00

Ami a briteknek a BAFTA, az a franciáknak a César, a nemzeti filmdíj, amit ma 38. alkalommal osztanak ki Párizsban. A Szerelem című filmet, ami egyébként a hétfő hajnali Oscar-gála egyik nagy esélyese a legjobb külföldi film kategóriában, tíz díjra jelölték. A legtöbb Césart, tizenhármat, egy vígjáték, a Camille ismétel nyerheti el.

A Szerelemhez hasonlóan tíz jelölést kapott a Búcsú a királynémtól című történelmi dráma, kilenc kategóriában esélyes a Csont és rozsda, amit eddig kétmillióan láttak Franciaországban. A melodráma főszerepét alakító Marion Cotillard megkaphatja a legjobb női alakítás díját, amelyért mások mellett Emmanuelle Rivával, a Szerelem című filmben nyújtott játékáért Oscar-díjra is jelölt 85 éves színésznővel versenyez.

A legjobb külföldi film kategóriában jelölést kapott az amerikai Az Argo-akció, a belga Bikanyak, a kanadai Laurence Anyways, a norvég Oslo, augusztus, az ír Szesztolvajok, a dán Egy veszedelmes viszony és a belga-luxemburgi-francia-svájci koprodukcióban készült Gyermekeink. Ha az Argo-akció most nyerne, akkor ez lenne a 47 díja 63 nevezésből.