Ejtették a bin Láden-film miatti nyomozást

2013.02.28. 09:27 Módosítva: 2013.02.28. 09:27

Egy nappal azután, hogy A bin Láden-hajsza egyik jelentősebb kategóriában sem nyert az idei Oscar-gálán, a kongresszus egyik tagja hétfőn bejelentette, a szenátus hírszerzési bizottsága lezárta a vizsgálódást a filmkészítők CIA-s kapcsolatait illetően. A szenátusi hírszerzés több információhoz is jutott a Központi Hírszerző Ügynökségtől, és nem indítványoz további intézkedéseket – mondta a neve elhallgatását kérő kongresszusi tanácsadó.

A film gyártója, a Sony Pictures Entertainment nem adott azonnali választ a hírre. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a washingtoni politikusok támadása jelentősen rontotta az alkotás kilátásait a filmfesztiválon. A bin Láden-hajszát a legjobb film kategóriájában nevezték a díjra, nyernie viszont nem sikerült.

A szenátusi bizottság szerint a film csak a dramatizálása annak, ahogy az amerikai kormány felkutatta és megölte Oszama bin Ladent. Korábban az elnöknő, Dianne Feinstein szenátor a felháborodásának adott hangot a film egyes jelenetei miatt, amelyek arra utalnak, hogy a CIA által fogvatartottak erőszakos kihallgatásai vezettek volna el az al-Kaida fejéhez. Egy meg nem nevezett forrás szerint, aki a film alkotóit és a hírszerzési tisztviselők oldalát is ismeri, a CIA nem mondott információkat a stábnak erőszakos vallatásokról. Az ügynökség emberei ehelyett a karakterek megformálásban segédkeztek, árulta el.