Film készült a 2008-as mumbai terrortámadásokról

2013.03.01. 12:00

Az indiai mozikban ezen a héten mutatják be azt a bollywoodi filmet, ami egy vezető beosztásban lévő rendőr szemszögéből mutatja be a közel kétszáz ember halálával végződött 2008-as mumbai terrortámadásokat. A The Attacks of 26/11 című film a 2008. november 26-án kezdődött háromnapos fegyveres támadássorozat krónikája, amelynek során tíz felfegyverzett férfi támadott meg két mumbai luxushotelt, egy vasútállomást, egy zsidó kulturális központot és egyéb célpontokat.

A bollywoodi filmekre korábban nem volt jellemző az aktuális, való életből merített események ábrázolása, csupán az elmúlt pár évben fordult elő, hogy az Indiában nagy port felvert ügyek kerültek a filmgyártás figyelmének homlokterébe, mint például egy híres modell meggyilkolásának ügye. Rám Gopál Várma, a film rendezője elmondta: azt akarta megvizsgálni produkciójában, hogyan volt képes egy maroknyi fegyveres napokig ostrom alatt tartani egy akkora metropoliszt, mint a 15 millió lakosú Mumbai.

A film a rendőrség fellépéséről és szerepvállalásáról szól. A rendőri akciók vezetőjének szerepét Bollywood egyik helyi sztárja, Nana Patekar kapta, narrácójából kiderül majd, hogy a rendőri erők mennyire nincsenek felkészülve egy ilyen váratlan támadásra, és milyen nehezen reagálnak. A rendező szerint fontos megérteni, hogy egy ilyen horderejű támadás mindenkit készületlenül ért volna. Vármát számos kritika érte, amiért ezzel az érzékeny témával foglalkozik, és azért is támadások érték, mert az eredeti helyszíneken forgatott.

A The Attacks of 26/11 várhatóan vegyes fogadtatásban részesül, mind a közönség, mind a kritikusok oldaláról. Az első értékelések egyike ugyan kellőképpen izgalmasnak tartotta az érzékeny téma feldolgozását, de egy másik kritikus szerint zavaros, nem üti meg a megfelelően előkészített dokumentumfilmek színvonalát, ugyanakkor egy játékfilm dramaturgiai feltételeinek sem tud megfelelni.