Műholdas filmelosztásról döntöttek a mozik

2013.03.08. 10:07

A filmtekercsek kora már régen lejárt, a digitális vetítő termekben merevlemezen vagy DVD-n szállítják le a filmeket a stúdiók, ami persze nem ugyanaz, de legalább az illúziója megvolt annak, hogy a film kézzelfogható formában is létezik, egy bazinagy winchester vagy egy rakás DVD-lemez képében. Ezzel a gyakorlattal hamarosan felhagynak a mozik, mivel a három legnagyobb amerikai lánc, a Regal, az AMC és a Cinemark tulajdonosai a digitális továbbítás mellett döntöttek.

Ehhez a multiplexek összebútoroznak a Digital Cinema Distribution Coalition nevű céggel, ami majd műholdon keresztül továbbítja nekik a filmeket, trailereket és más promóciós anyagokat. A DCDC-t mellesleg öt nagy stúdió hozta létre, a Lionsgate, a Disney, a Paramount, a Warner és a Universal, de hamarosan csatlakozhat hozzájuk a Sony és a Fox is. A hírt először közlő Variety szerint a műholdas terjesztés még idén kezdetét veheti.

A váltás mellett az szól, hogy így sokkal több tartalmat lehet majd a mozikba eljuttatni olcsóbban és gyorsabban, mint eddig. Rendszeresebbé lehet tenni élő koncertek közvetítését, és más, esemény-jellegű műsorok bemutatását (pl. Oscar-gála). A szolgáltatás egyelőre csak Észak-Amerikában indul be, de a hosszú távú terv természetesen az, hogy világszerte bevezessék.

A technológia mellett szól az, hogy gyorsan, és megbízhatóan jutnak tartalomhoz a mozik, ellene viszont az, hogy nincs B-terv, azaz ha gond van a műholddal, akkor leáll a vetítés. A stúdiók ugyan nem nyilatkoztak még, de elképzelhető, hogy ezzel a módszerrel végképp nem lesz igény arra, hogy a filmeket fizikai adathordozókon tárolják.