Az új-zélandi parlament elítélte Az Argo-akciót

MTI/Index
2013.03.13. 08:47

Egyhangú szavazással elítélte a wellingtoni parlament azt, ahogy Ben Affleck Az Argo-akció című filmjében az új-zélandi diplomatákat ábrázolta. A New Zealand First nevű párt vezetője, Winston Peters nyújtott be javaslatot arról, hogy ítéljék el a történelem átírására irányuló hollywoodi kísérletet.

A többszörös Oscar-díjas filmben az új-zélandi diplomaták elutasítják, hogy segítsenek az 1979-es teheráni túszdráma idején menekülő amerikai társaiknak. Valójában az ország iráni képviseletének munkatársai vitték ki a repülőtérre a hatóságok elől menekülő amerikaiakat, akik így el tudtak repülni Svájcba.

Peters szerint a filmben "súlyosan elferdítették" az új-zélandi diplomaták bátor szerepét. A politikus szerint ezek az emberek, Chris Beeby és Richard Sewell, megérdemlik, hogy kijavítsák ezt a történelmi és ténybeli hibát. Az Argo-akciót rendező Ben Affleck védelmébe vette az új-zélendiak filmbéli ábrázolását, de azt is hozzátette, hogy nem volt könnyű meghozni a döntést arról, hogyan mutatja be őket.

Irán a héten döntött úgy, hogy beperli a film producereit. A filmet korábban CIA-propagandának és Irán-ellenes produkciónak bélyegezte a teheráni vezetés, és azt is bejelentették, hogy "ellenfilmként" leforgatják az Argo iráni változatát.