Dokumentum-játékfilm készül az 1956-os salgótarjáni sortűzről

2013.03.19. 14:17
Tízmillió forinttal támogatja Salgótarján önkormányzata az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz megfilmesítését. Matúz Gábor, a film rendezője olyan dokumentum-játékfilmet készít, ami emléket állít a korabeli áldozatoknak.

A film mindenkihez szól majd, de reményeink szerint már a középiskolás korosztály számára is segít árnyaltabbá tenni a 20. század történelmének egy máig lezáratlan fejezetét. A játékfilmes elemek használatával elsősorban a fiatalabb korosztályt célozzák meg - mondta Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet gyártásában készülő Sortűzfilm rendezője az MTI-nek.

Matúz Gábor szeretné a nagy tömegjeleneteket is bemutató dokumentum-játékfilm várható költségeit 50 millió forint alatt tartani. A hiányzó összeget pályázatok és egyéb támogatók révén igyekeznek előteremteni. Az előkészületeket levéltári kutatásokkal, szemtanúk, túlélők felkeresésével kezdik, a Sortűzfilmet két éven belül láthatja televízióban és mozikban a nagyközönség.

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere az MTI-nek elmondta: városuk történelmének szégyenfoltja az 1956-os sortűz, amelynek máig vannak ismeretlen részletei, és sem az előzményei, sem pedig következményei nem teljes körűen felkutatottak. "Nem engedhetjük, hogy feledésbe merüljön 1956 igazsága, mint ahogy azt sem engedhetjük, hogy feledésbe merüljenek az 1956 okán elkövetett bűnök."

A salgótarjáni önkormányzat közgyűlése a legutóbbi ülésén egyhangúlag támogatta a filmforgatás tervét, a testület 10 millió forintot ítélt meg hozzájárulásként. A nógrádi megyeszékhelyen 1956. december 8-án a karhatalmisták tüzet nyitottak az acélgyárból a megyeházára vonuló, tüntető munkásokra. Felnőttek és gyerekek estek a sortűz áldozatául. Levéltári források szerint 49 ember halálát okozták a géppuskák, s csaknem kilencvenen megsebesültek, más források szerint az áldozatok száma száznál is több lehetett.