Skinheadek és magyarok a Titanicon

2013.03.21. 11:44

Magyar Filmszemle ugyan nincs, de három magyar kötődésű film is lesz az idei, 20. Titanic Filmfesztivál versenyszekciójában. A holland Ricky Rijneke Csendesek című filmjének főszereplői Tóth Orsi és Rába Roland, a Kutyám, Killer című film rendezője a magyar származású szlovákiai Mira Fornay, a Köszönöm jól! című filmet pedig Prikler Mátyás jegyzi, szintén Szlovákiából.

A Csendesek sztorija szerint a főszereplő, Csilla egy összetört autóban ébred, valahol vidéken. Kisöccsét, Istit sehol sem találja. Hamarosan egy gyanús figurával, Gáborral találkozik, akinek sikerül meggyőznie, hogy egy teherhajón Nyugat-Európába utazzon vele. Csilla lassan egy szürreális alkonyzónában találja magát. A film a fesztivál szervezőinek közleménye szerint  hallucinogén utazás két világ között, ami az élet és halál közti vékony határvonalat vizsgálja. A színészek mellett az opertőr is magyar, Pohárnok Gergely.

A magyar származású szlovákiai Mira Fornay második filmjében, a vicces című Kutyám, Killer-ben a főszereplő Mareknek nincsenek igazi barátai őrkutyáján és néhány skinheaden kívül. Amikor kiábrándult anyja újra megjelenik életében, borzalmas helyzettel kell szembenéznie. A film Európa rasszistáiról és etnikai konfliktusairól szól, valamint olyan rossz döntésekről, melyeket már nem változtathatunk meg.

A harmadik magyar vonatkozású versenyfilm, a szintén elsőfilmes Prikler Mátyás rendezése, a Köszönöm, jól! három történet. Az elsőben egy vidéki politikus és vállalkozó, Miroslav szerepel, aki sajátos módon rendezi a felmerülő problémáit. A második egy nyugdíjasról, Béláról szól, aki váratlanul megözvegyül, a harmadikban pedig Béla fia, Attila munkahelye elvesztésétől retteg, miközben családi élete is szétesőben van.

A Titanic Filmfesztivált idén április 5-13. között rendezik meg.