Meghalt Harry Potter nevelőapja

2013.03.29. 15:21

Csütörtökön, 65 éves korában elhunyt Richard Griffiths, a Harry Potter-mozifilmek kövér és gonosz nagybácsija, Nagy-Britannia egyik leghíresebb és legnépszerűbb színpadi színésze. Egy londoni kórházban volt szívműtétje, de az operáció után komplikációk léptek fel, közölte az ügynöke, Simon Beresford a sajtóval.

A Harry Potter-filmek főszereplője, Danel Radcliffe megrendülten nyilatkozott a halálhír után a médiának: "Nagyon büszke vagyok arra, hogy ismerhettem őt. A karrierem két legfontosabb állomásánál végig ott volt velem" - utalt a 23 éves sztár arra, hogy kezdő gyerekszínészként Richard Griffiths-szel vette fel az első jeleneteit a Harry Potter és a bölcsek köve 2000-es forgatásakor, 2007-től pedig az Equus című színdarabban játszottak együtt.

Míg a Harry Potter-sorozatban Vernon Dursley bácsi egy karót nyelt, savanyú és unalmas kertvárosi angol volt, aki gyűlölte a nyakukba varrt rokont, a házi rabszolgaként tartott kis Potter-fiút, a valóságban Richard Griffiths és Daniel Radcliffe nagyon jó barátságban voltak. A fiatal színész nagyra tartotta idősebb pályatársát, akinek a humora és az atyai támogatása is sokszor segített abban, hogy gyerekszínészként fel tudja dolgozni a hirtelen nyakába szakadó sikert.

Richard Griffiths 1947-ben született a North Yorkshire-i Thornaby-on-Teesben. Mint minden tehetséges brit színész Gary Oldmantől Helen Mirrenen át Ralph Fiennessig és IanMcKellenig, ő is a Royal Shakespeare Company-ban kezdte Shakespeare-darabokkal a színészi pályáját, majd az angol tévésorozatoknál és filmeknél kötött ki. Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy Hollywood őt is elszipkázza a szigetországból: a 80-as évektől olyan ismert blockbusterekben kapott egyre nagyob mellékszerepeket, mint a Superman 3, a Ne folytassa, felség!, a Csupasz pisztoly két és fél vagy az Álmosvölgy legendája.

Utolsó Harry Potter-mozifilmje, a Halál ereklyéi 1 után egy másik sikeres franchise-hoz, a Karib tenger kalózaihoz igazolt: ő volt a Jack Sparrow kapitányt felfogadó György király a 2011-es negyedik részben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport