Megvan a kamaszok kedvenc filmje

2013.05.07. 09:22

A The Zigzag Kid című holland film kapta vasárnap az Európai Filmakadémia által alapított és a 12-14 éves gyerekek által odaítélt Fiatal Közönség Díjat. A fiatalok filmnapján 12-14 éves közönségnek vetítették le a díjra jelölt három filmet kilenc európai város, közük Koppenhága, Erfurt, London és Szófia egy-egy mozijában. A több mint hatszáz néző megvitathatta a látottakat, és ezután szavazott a díjról.

A szavazást skype-on követhették Erfurtban, ahol Vincent Balnak, a győztes filmalkotás rendezőjének a német gyerekzsűri két szóvivője, a 14 éves Lisa és a 13 éves Neal adta át a közönségdíjat. Az EFA második éve rendezi meg a közreműködő országok filmes szervezeteivel a fiatal közönség díjkiosztó ceremóniáját. A kezdeményezésben mások mellett a Brit Filmintézet, a Dán Filmintézet, a Német Gyermek Médiaalapítvány, a Litván Filmközpont és a Wroclavi New Horizonts Egyesület vesz részt.

A David Grossman regénye nyomán született győztes produkció főhőse a félárva, 13 éves Nono, aki apja, a legjobb holland nyomozó nyomába szeretne lépni, de amihez nyúl, az balul sül el. Apja a barmicvója előtt nagybátyjához küldi, az utazás közben átélt kalandok során a gyerekkora valóban véget ér. A film, amelynek egyik szerepét Isabella Rosellini alakítja, idén a Berlinalén is szerepelt.