Kezdődik a Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

2013.05.16. 09:08 Módosítva: 2013.05.16. 14:39

Mintegy negyven filmmel, kerekasztal-beszélgetésekkel és koncertekkel várják a szervezők a csütörtök este kezdődő négynapos IV. Nemzetközi Cigány Filmfesztivál közönségét a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

Sopsits Árpád filmrendező, a fesztivál fővédnöke kiemelte, hogy több, az utóbbi időben készült magyar film és dokumentumfilm is szerepel a műsorban. A fesztivál szervezői idén is a "hogy megértsük egymást" mottót választották. Célul pedig azt tűzték ki, hogy a műsorra tűzött rövidfilmekkel, játék- és dokumentumfilmekkel a magyar és az európai cigánykultúra bemutatása mellett reális képet adjanak a hazai cigányság helyzetéről.

Csütörtök este 20 órakor a Tamil Naduban élő roma közösségek különleges hangszerét és a hangszerrel kapcsolatos tradíciókat megelevenítő Boom Boom című indiai dokumentumfilmet láthatják a nézők.

A vasárnap véget érő programban számos dokumentumfilm és rövidfilm mellett nagy sikerű bollywoodi játékfilmet és olyan fesztiváldíjas munkákat is láthat a közönség, mint Fliegauf Bence Csak a szél című filmje és Radu Mihaileanu román rendező Életvonat című alkotása. A fesztivál részletes programja itt olvasható.