Fárasztó, de legalább nem szégyenteljes

2013.06.03. 13:56

Amikor Bradley Coopert nemrég megkérdezték, hogy lesz-e Másnaposok 4, olyan rémülten kezdett tiltakozni, mintha azt kérdezték volna, hogy annyi agglegényév után most valóban megnősül-e. A Másnaposok 2-t és most már a Másnaposok 3-mat elnézve ez rémület tökéletesen érthető. Nagy kár volt trilógát csinálni a filmből. Jó lett volna, ha Todd Phillips rendező-forgatókönyvíró beéri azzal, hogy csinált egy váratlanul sikeres, lefegyverzően vicces komédiát. De neki (és a stúdiónak) több kellett, így elkészült az alpári második és a semmilyen harmadik rész.

Másnaposok 3

A Másnaposok egyrészt attól volt nagyon jó, mert senki nem várt tőle semmit. Totális meglepetés volt, lényegében ismeretlen színészekkel. Másrészt pedig attól, hogy annyiféle vicc volt benne. Voltak persze klasszikus fingós-dugós poénok, de emellett a legjobb viccek alapját a főhősök személyisége, egymáshoz fűződő kapcsolatuk adta. Ebben a filmben még volt tisztelet, bármilyen furán is hangzik, viccesen idézték fel például az Esőembert, viccesen hajtottak fejet Las Vegas és a totálisan kontrollt vesztett turisták között élő vegasiak előtt.

Ehhez a képest a Másnaposok 2 totális csalódás volt. Nemcsak azért, mert leforgatták ugyanazt a sztorit egy másik helyszínen, hanem azért is, mert eltűnt belőle a kedvesség. A farkasfalka tagjai egyszerű parasztokká váltak, akik idős szerzeteseket vegzálnak és viccesnek találják az anális erőszakot. Ráadásul a film annyira összenőtt Las Vegas-szal, hogy bármilyen szép is Thaiföld és bármilyen jó humorforrás traszvesztiták világa (már akinek), iszonyúan hiányzott belőle a kaszinók városa.

Ezt Todd Phillips is felismerte, mert a Másnaposok harmadik részén érezhető az igyekezet, hogy visszatérjenek az első film legsikeresebb, legszerethetőbb elemeihez. Megint a férfibarátságra, Alan bizarr személyiségére és Vegasra koncentrálnak. Már az alaphelyzet is erre utal: a farkasfalka összegyűlik, hogy segítsen Alan anyjának (igen, még mindig otthon lakik), mert Alan egyre kezelhetetlenebb, akciói egyre több embert (és állatot) sodornak bajba. A nyilvános recskázástól eljutott a zsiráfok utánfutóban szállításáig, ami már a haveroknak sem vicces. Így megszületik a döntés, Alannak diliházban a helye, legalábbis átmenetileg. Persze a csapat sosem jut el odáig.

Sajnos a Másnaposok 3 legnagyobb baja, hogy Todd Phillips nem akarta újra használni a semmire nem emlékező hősök sztoriját (helyesen, ez kétszer is fárasztó volt), viszont nem nagyon tudott újat kitalálni helyette. Így került a képbe egy Marshall nevű maffiafőnök  (John Goodman), aki éppen hőseinkkel akarja megkerestetni Mr. Chow-t (Ken Jeong). Ez már önmagában is érthetetlen és a többi fordulat (nem sok van) hasonlóan indokolatlan.  Ami viszont jó, hogy többet látjuk a fiúkat hármasban (Dougot ugye megint elrabolják) dumálni, egymást szívatni, régi cimborákat előkeríteni. Jó újra látni Jade-et (Heather Graham) és az első rész kisbabáját, ami önmagában is sokkoló. Jó látni, ahogy Phil (Bradley Cooper) egyre inkább elfogadja (beletörődik), hogy Alan szemében ő szerepmodell, példakép, férfiideál.

Ettől persze a Másnaposok 3 nem lett sem komolyabb, sem kevésbé trágár. Mr. Chow farka, a prostik, a drogok és a segges poénok előkerülnek itt is (hahó, kedves szülők, akik 6-7 éves gyerekekkel jöttek a vetítésre). És sokkal emlékezetesebb sem lett. A második résznél jobb ugyan, de az elsőhöz nem ér fel. És a számtalan utalásból az első részre látszik, hogy a készítők is pontosan tudják, hogy mire lehetnek büszkék. A harmadik rész miatt nem kell szégyenkezniük, de ha évek múlva röhögni akarunk egy nyomasztó őszi estén, tuti, hogy az elsőt fogjuk elővenni.

IMDb: 6,3

Rotten Tomatoes: 21 %

Index: 10/5  • Vennék
  • Hírek