Meghalt Az aranyember 101 éves vágója

2013.06.03. 15:43 Módosítva: 2013.06.03. 15:44

Vasárnap 101 évesen elhunyt Morell Mihály vágó, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki olyan alkotásokban működött közre, mint Az aranyember, A tizedes meg a többiek, a Szindbád, a Légy jó mindhalálig, a Dögkeselyű, a Titánia, titánia! vagy a Veri az ördög a feleségét.

Morell Mihály 1911-ben született Zomboron. Kiskunfélegyházán érettségizett, a felsőfokú tanulmányait Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere volt Glatz Oszkár és Kisfaludi Strobl Zsigmond. 1941-től a Hunnia Filmgyárban dolgozott. Első filmjét Szőts Istvánnal készítette Nyirő József Emberek a havason című könyvéből. Nevéhez fűződik többek között az Ének a búzamezőkről, a Gyöngyvirágtól lombhullásig, A 9-es kórterem, a Légy jó mindhalálig, a Kincskereső kisködmön, a Felmegyek a miniszterhez, a Pacsirta, a Szindbád, Az aranyemer, a Föltámadott a tenger és a 80 huszár. Utolsó filmje vágóként a szocialista blokk Romániájának görbe tükröt tartó Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája volt.

Képzőművészként is alkotott, nevéhez fűződik például az első világháborús emlékmű Kiskunfélegyházán, amelyet az 1997-es felújításakor harci jeleneteket ábrázoló domborművekkel is díszített. Alkotásai a Hunnia Filmgyár kertjében láthatók, grafikái a Kiskun Múzeum állandó kiállításán tekinthetők meg. 1978-ben érdemes művész címet kapott, 1995-ben megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját, 2007-ben Kiskunfélegyháza díszpolgárává választották. 2011-ben kiváló művész lett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport