Történelmi eposzt készít Kirgizisztán

2013.06.26. 17:01

A Hegyek királynője címmel készít történelmi eposzt 1,5 millió dollárból Kirgizisztán. A film Datka, egy nemesasszony története, aki megpróbálja megmenteni népét a teljes pusztulástól és leigázástól, amikor az 1870-es években az orosz csapatok megszállták a közép-ázsiai országot. A főbb szerepekben a három legismertebb kirgiz színésznő  játszik majd, Datka különböző életszakaszait megjelenítve. A filmet maga a kirgiz elnök Almazbek Atambaev és a kulturális miniszter Sultan Raev támogatja.

A rendező Sadyk Sher-Niyaz a Hollywood Reporternek elmondta, bár a téma történelmi, a filmnek jelenleg is aktualitása van, hiszen a középpontban egy bátor nő áll, aki egy patriarchális országban az iszlám keretei között is nagy eredményeket tudott eléri és bátor tetteket hajtott végre.

A film egy olyan fiatal nő története, aki nem egyezik bele a szülei által elrendezett házasságba hanem elszökik a hegyek közé, ahol beleszeret egy helyi vezetőbe és hozzá is megy feleségül. Mikor férjét megölik az orosz invázió ellen küzdő csapatok élére áll és ő lesz a hegyek királynője.A filmet idén nyáron forgatják lélegzetelállító helyszíneken és jövő év elején kerül a mozikba. A lenyűgöző táj és az új színészgeneráció révén a készítők szerint a film nemzetközileg is jól eladható lesz. A maga 5,5 milliós lakkosságával és alacsony GDP-jével Kirgizisztán nem számít egy nagy filmkészítő hatalomnak a kulturális miniszter szerint azonban most ez kezd megváltozni hiszen évente 100 alacsony költségvetésű film készül.