Elhunyt a Susi és tekergő rajzolója

2013.07.04. 08:37

Kilencvenhárom esztendős korában elhunyt John David Wilson brit rajzfilmkészítő és producer. A második világháborús veterán készítette az 1978-as Grease című musical nyitó képsorait és a Walt Disney Studios kötelékében töltött hosszú idő alatt olyan népszerű rajzfilmfigurákon dolgozott, mint Miki egér, Goofy és Donald kacsa.

A háború után Wilson a Pinewood Studios művészeti részlegéhez szegődött, ahol többek között A bagdadi tolvaj című film munkálataiban vett részt. Végül 1950-ben érkezett az Egyesült Államokba, hogy a Disneynél lásson munkához, ahol egyebek mellett az 1955-ös klasszikus, a Susi és tekergő című rajzfilm megalkotásában is segédkezett.

Wilson, aki életének utolsó négy évében Alzheimer-kórtól szenvedett, más stúdiókkal is dolgozott együtt, köztük az UPA rajzfilm stúdió által életre keltett Mr. Magoo figuráján és a Hanna-Barbera rajzfilm stúdió által jegyzett Frédi és Béni karakterén is. 1955-ben megalapította saját stúdióját, Fine Arts Films néven, amely Igor Stravinsky Petruska című balettjének adaptációjával aratta első jelentős sikerét. 1960-ban a legújabb technológiák alkalmazásával készített filmet a NASA űrpavilonja számára a seattle-i világkiállításon.

Wilson nem csupán rajzfilmkészítőként, de festőként is alkotott, olajfestményei, akvarelljei és pasztellképei közül néhány a londoni Királyi Akadémia nyári kiállításán is helyet kapott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport