Clooney filmje nyitja a Velencei filmfesztivált

2013.07.26. 09:43

Sandra Bullock és George Clooney Gravitáció című űrkalandjával nyílik augusztus 28-án a 70. Velencei Filmfesztivál - jelentették be csütörtökön Rómában a fesztivál szervezői a program ismertetése során. Az Arany Oroszlán-díjért folyó küzdelembe húsz alkotás kapott meghívást, olyan nagy visszatérők munkái is, mint Terry Gilliam és Jonathan Glazer.

Gravity - "Detached"

Gilliam a 2009-es Doktor Parnassus és a képzelet birodalma óta először forgatott játékfilmet The Zero Theorem címmel. A világtól elvonult matematikazseniről szóló történetben Christoph Waltz játssza a főszerepet. Glazer, aki mintegy egy évtizede mutatta be Velencében utolsó, Születés című alkotását, a hosszú szünet után az Under the Skin című sci-fivel érkezik, amelyben Scarlett Johansson emberbőrbe bújt húsevő alienként hajkurássza a turistákat a skót dombok között. Stephen Frears brit rendező Philomena című drámájának főszerepében az örökbeadott fiát kutató Judi Dench-et láthatja a Lido közönsége.

A versenyprogramban öt amerikai produkció vonul fel, köztük James Franco filmadaptációja Cormac McCarthy Child of God című regényéből. A színész a forgatókönyvön is dolgozott, eljátssza a főszerepet és rendezi a drámát. Kelly Richard a Night Moves című öko-terrorizmusról szóló filmmel, David Gordon Green pedig a Joe című, Nicolas Cage-gel forgatott drámával indul. Erroll Morris a korábbi amerikai védelmi miniszterről, Donald Rumsfeldről szóló dokumentumfilmmel szerepel. Peter Landsmantól a Parkland című JFK-drámát mutatják be.

A versenymunkák sorában a háromszoros Oscar-díjas Mijazaki Hajao (Chihiro szellemországban) új animációval jelentkezik, amely egy japán harci repülőgép-tervezőről szól. Olasz filmek is indulnak a világ legöregebb filmfesztiváljának fődíjáért: Gianni Amelio a L'intrepido, Emma Dante a Via Castellana Bandiera, Gianfranco Rosi a Sacro GRA című alkotással képviselteti magát. A mexikói Alfonso Cuarón rendezésében forgatott Gravitáció a 17 versenyen kívül vetített film közé tartozik. A film két asztronauta (Clooney és Bullock) túlélésért folytatott küzdelméről szól, akik a Föld körül keringő űrhajójukon történt robbanás miatt kerülnek bajba.

Nagy várakozás előzi meg Kim Ki Duk Moebius című, szintén versenyen kívül szereplő filmjét, ami a rendező szülőföldjén, Dél-Koreában nagy vihart kavart, illetve Paul Schrader hányattatatott sorsú, The Canyons című erotikus moziját, amelyben Lindsay Lohan a pornósztár James Deennel játszik együtt. Andrzej Wajda a lengyel Szolidaritás vezetője, Lech Walesa életéről készült Walesa: Czlowiek z nadziei című mozijával szerepel.Alberto Barbera fesztiváligazgató elmondta: a filmmustra sok alkotása foglalkozik a válság témájával.

A jubileumi velencei fesztivál zsűrielnöke Bernardo Bertolucci világhírű olasz rendező. A 73 esztendős filmes örömmel fogadta el májusban a felkérést. Mint akkor fogalmazott, rendezőként az a hitvallása, hogy a filmek meglepők és szórakoztatók legyenek, és most is ezt fogja keresni az alkotásokban. Bertolucci 1983-ban már kipróbálhatta magát zsűrielnökként Velencében, 2007-ben pedig életműdíjjal jutalmazták a mustrán. A The Hollywood Reporter szerint az olasz kormány kultúrát érintő megszorításai, különösen a filmeket sújtó adóterhek növekedése miatt várhatóan több demonstráció lesz a szeptember 7-ig tartó filmfesztivál alatt.  • Tippek
  • Árfolyam