no

40 fokban a Hoth bolygón is elolvad a hó

2013.07.29. 14:03
Odakinn tombol az őrjítő kánikula? Ne nyomorogjon naptejet izzadó emberekkel a Balatonban, inkább nézze újra ezredjére a hothi csatát a légkondis nappaliban! Vagy legalább áztassa egy lavórnyi hideg vízbe a lábát, és közben gondoljon arra, mennyivel rosszabb lenne, ha zombik, nácik és zombinácik elől kellene menekülnie a térdig érő hóban. Íme 10 kiváló, jeges akciófilm a Kémek a sasfészekbentől a Bond-klasszikusokon át Stallone Függő játszmájáig. Hiányzik a kedvence? Írja meg a kommentekben!

1. Kémek a sasfészekben (1968)

Where Eagles Dare Official Trailer #1 - Clint Eastwood Movie (1968) HD

Az akciófilmek és ponyvaregények főgonoszai ha nem egy vulkánsziget belsejében kiépített, világpuszító fegyverekkel felszerelt főhadiszálláson gubbasztanak, akkor egy hófödte hegycsúcsra épült erődben várják türelmesen, hogy a főhős rájuk robbantsa az egész kócerájt. Ian Fleming és Alistair MacLean is írt ilyen regényt, utóbbi alapján készült a Kémek a sasfészekben című klasszikus, Clint Eastwooddal és Richard Burtonnel a főszerepben. Jó lenne, ha most mi is a sífelvonó tetején kuporoghatnánk, ahol az arcunkba csap a fagyos hegyi levegő.

2. Őfelsége titkosszolgálatában (1969)

On Her Majesty`s Secret Service (1969) - Ski chase

A nácikhoz hasonlóan Telly Savalas Blofeldje is az örök hó birodalmában építette fel titkos búvóhelyét, így a készítők telerakhatták a filmet látványos sítalpas üldözésekkel. Az ausztrál George Lazenby ugyan minden idők legrosszabb 007-eseként vonult be a filmtörténelembe, de cserébe olyan Bond-lányok fenekét csapkodhatta, mint Diana Rigg.

3. A kém, aki szeretett engem (1977)

The Spy Who Loved Me - Ski Chase Scene HD

40 fokban az ember legszívesebben brit zászlós ejtőernyővel ugrana a hóba egy szikláról. Pont úgy, ahogy a Roger Moore (helyesebben: Rick Sylvester kaszkadőr) tette a Bond-filmek máig legjobb, egyetlen működő kamerával, egyetlen egyszer felvett, vágás nélküli jelenetében. A sítalpas hegyi üldözés egyébként itt nőtt össze végérvényesen a franchise-zal, nem csoda, hogy később Timothy Daltonnál és Pierce Brosnannél is visszaköszönt. Sőt, még Christopher Nolan is a Bond-rajongása miatt tett téli lövöldözést az Eredetbe.

4. A Birodalom visszavág (1980)

Star Wars Empire Strikes Back Battle Of Hoth (Full)

Ha hó és akció, akkor természetesen mindenkinek a legjobb Csillagok háborúja-epizód, A Birodalom visszavág jut eszébe először. Oké, Leia hercegnő itt még vastag télikabátot hordott a kultikus aranybikinije helyett, de milyen kellemes lenne most Luke Skywalkerként fejjel lefelé, jégbe fagyva lógni a wampa barlangjában! Bár ahogy a szerkesztőség szóviccmestere mondta: ebben a kánikulában még a Hoth bolygón is meleg van!

5. A dolog (1982)

John Carpenter's The Thing trailer (1982) HQ

Természetesen nem hiányozhat a listánkból John Carpenter The Thingje sem, amiben egy csapat szakállas sarkkutató, a lángszórós Kurt Russell-lel az élen amiatt izgul, melyikükbe költözött bele a testrabló, pókszerű űrlény. A fullasztó atmoszférájú horror érdemeiből semmit se von le, hogy valójában egy 1951-es sci-fi, a The Thing from Another World látványosan felturbózott remake-je: 31 évvel később is garantált a fogvacogás, ha végignézzük.

6. Die Hard 2 (1990)

Az üzemanyagcsík felgyújtása

Szegény Johny McClane-nek a jobban sikerült Die Hard-epizódokban mindig a gonosz terroristák rontják el a karácsonyát. A véres atlétatrikóval egybeforrt Bruce Willist persze sosem kellett félteni, mindig elintézte a film végére a rosszfiúkat. A Die Hard 2-ben például úgy robbantotta fel a legnagyobb hóviharban Franc Neróék repülőgépét, hogy meggyújtotta a kerozincsíkot. Hogy ezt a valóságban nem tudta volna megcsinálni? Kit érdekel? Yippee kai yay, motherfucker!

7. Cliffhanger - Függő játszma (1993)

CLIFFHANGER - Trailer - (1993) - HQ

Sylvester Stallone a 90-es években olyan kemény volt, hogy egy szál pólóban feszített a Sziklás-hegység fagyos csúcsai között, ahol holmi gagyi géppuska helyett szögbelövővel irtotta a gonosz terroristákat, akik elvesztettek pár táskányi pénzt a környéken. A rendező egyébként ugyanaz a Renny Harlin volt, aki a Die Hard 2-t is levezényelte, és aki gyaníthatóan beteges vonzalmat érez a téli tájakon zajló forgatáshoz, mivel az Utánunk a tűzözönben és a Halálhegyben is előszerettetettel mutogatott havas jeleneteket.

8. Ice Spiders (2007)

My (Brief) Ice Spider's Scene

A kétfejű cápa, a homoki cápa és a tornádóban közlekedő cápa után a Syfy tévécsatorna még mindig tud újat mutatni a gagyifilmek szerelmeseinek: itt az Arachnofóbia és a Giant Spider Invasion téli szerelemgyereke, a Jégpókok! A béna CGI-effektek és nevetséges horrorklisék kedvelői mindenképpen nézzék meg a hasonló témájú, 2011-es Snow Sharkot is, amiben természetesen egy hóban úszó cápa öldösi halomra a tehetségtelen színészgárdát.

9. Náci zombik (2009)

Dead Snow - Trailer [HD]

A horror zsáner sűrűn visszatérő kliséje a hideg tél és a mészárlásba torkolló karácsony, hiszen mi más lenne a legolcsóbb és leglátványosabb sokkhatás, ha nem a szűz havon szanaszét spriccelő vér. A legjobb téli filmek listájában ugyan bérelt helye lenne a Szörnyecskéktől kezdve a baltás mikulásos Santa's Slay-en át a bombázókat megrépázó Jack Frostig, de egyrészt ezekről már eddig is rengetegszer írtunk, másrészt jó látni egy skandináv filmet is a sok hollywoodi blockbuster mellett. Még akkor is, ha a Náci zombik nem több a „baráti társaság egyedül marad az isten háta mögötti nyaralóban, ahol sorra megölik őket"-történet kellemesen hűvös újramesélésénél.

10. A kolónia (2013)

The Colony Official Movie Trailer [HD]

A Mad Max-filmek óta tudjuk, hogy a világvégét kizárólag a szegecselt mellényes martalócok és a sivatagban is bőrdzsekit hordó, magányos hősök élik túl. Ebbe az ellaposodott zsánerbe hozott idén egy jeges frissítővel felérő újítást Laurence Fishburne és az Aliens Hudson közlegénye, Bill Paxton: A kolóniában ugyanis a Nagy Kataklizma túlélői az új jégkorszak miatt kialakult, fagyos hómezők miatt föld alatti óriásbunkerekben éldegélnek. A 7-es számú óvóhely, ahol a rozsdás fémcsövek és vaslétrák között zöldségtermesztés folyik, váratlanul vészjeleket fog az 5-ös bunkerből, ezért a tökös főnök, Laurence Fishburne kutatóexpedíciót szervez. Egyenesen az ott tanyázó kannibálok közé, akik miatt a film a Mad Max és a Náci zombik egész tűrhető keveréke lett.

A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs, regisztrálj .

Melyik akciófilmben van a kedvenc havas jelenete?

  • 22
    A Birodalom visszavág
  • 4
    És hol van a Ragyogás, te hülye cikkíró?!? Ez neked egy poszt???
  • 3
    Kémek a sasfészekben
  • 3
    Die Hard 2
  • 1
    A kém, aki szeretett engem
  • 1
    A dolog
  • 1
    Cliffhanger
  • 1
    Ice Spiders
  • 1
    Mr Freeze a legjobb a Batman és Robinból! Nem is értem, hogy maradhatott ki!?!
  • 1
    Más jeges film a kedvencem, megírom a kommentekben!
  • 0
    Őfelsége titkosszolgálatában
  • 0
    Náci zombik
  • 0
    A kolónia