Embergyűlölő lett az új Woody Allen-film

2013.07.29. 11:39

Azt hihetnénk, hogy a 78 éves Woody Allen már nem tud újat mutatni. Minden évben csinál egy majdnem ugyanolyan filmet, amit rajongói minden évben szépen meg is néznek. Hát nem így van. Allen legutóbbi filmje, az Észak-Amerikában múlt héten a mozikba került Blue Jasmine kétszeresen is meglepetést okozott.

Blue Jasmine

Egyrészt a bevételi adatokkal, mert ugyan csak hat New York-i és Los Angeles-i moziban lehetett megnézni, de így is 612 767 dollárt hozott, amivel a Cate Blanchett és Alec Baldwin főszereplésével készült dráma lett Allen legjobban teljesítő filmje.

blue jasmine
Fotó: Sony Pictures Classics

A másik meglepetést pedig maga a film okozta. A kritikusok szerint ugyanis ez lett a rendező legkegyetlenebb filmje. A történet szerint egy gazdag, elegáns New York-i nő, Jasmine (őt játssza Cate Blanchett) tökéletesnek tűnő élete hirtelen összeomlik, amikor férje (Alec Baldwin) pénzügyi botrányba keveredik. Nemcsak a vagyonunk, de a házasságuk is rámegy a történtekre, ezért Jasmine kénytelen testvéréhez költözni San Franciscóba. (Bár egy fillérje sincs, első osztályon utazik, mert ami jár, az jár.) Nem csak a pénz elvesztése a baj: Jasmine alkohol- és gyógyszerfüggő is.

A testvére, Ginger (Sally Hawkins), akit soha nem vetett fel a pénz, nem fogadja kitörő örömmel, már csak azért sem, mert Jasmine-nak ugyan semmije sem maradt, de ettől még továbbra is úgy tesz, mintha ő lenne a New York-i társasági élet királynője. Kissé nehezen szokja meg húga csóróságát és még nehezebben annak pasiját, aki messze nem olyan kifinomult, mint ő. Ha a történet ismerős, az nem véletlen: A vágy villamosa című Tennessee Williams-darab is nagyjából erről szól. Ott Blanche DuBois, a jobb napokat látott tanárnő költözik a húgához és képtelen kijönni a sógorával.

blue-jasmine-cate-blanchett-alec-baldwin-andrew-dice-clay
Fotó: Sony Pictures Classics

A kritikák kiemelik, hogy ebben a filmben Allen végre elhagyja a gazdagok fantáziavilágát és újra téma lesz, hogy kinek van és kinek nincs pénze (mint például a remek Match Pointban annak idején.) Emellett a Blue Jasmine kegyetlenségét és embergyűlöletét hangsúlyozzák. Azt is megemlítik, hogy Jasmine szerepével Cate Blanchett az egyik első számú Oscar esélyessé lépett elő.

A Blue Jasmine augusztus 29-től látható a magyar mozikban.