Kína dollármilliókkal lóg Hollywoodnak

2013.07.31. 09:17

A Hollywood Reporter információi szerint Kína 2012 utolsó negyedéve óta egy büdös fillért nem hajlandó fizetni a nagy hollywoodi stúdióknak az országban bemutatott filmek bevételéből, pedig volna miből és főképp mit. A Skyfall, az Acélember vagy a legújabb Star Trek-film igen szépen termelt a kínai mozikban.

A pénzek elosztásáról a China Film Group nevű cégnek kellene intézkednie, de október óta egy fillért nem utalnak az amerikaiaknak, mert vitában állnak egy két százalékos áfaemelés miatt. A kínaiak azt szeretnék, hogy az emelést a stúdiók fizessék ki, azok viszont azzal érvelnek, hogy ha így tesznek, azzal megsértik a Világkereskedelmi Tanács tavalyi határozatát, amit Joe Biden amerikai alelnök és a kínai miniszterelnök is aláírt.

A helyzet elég kínos. A nagy stúdiók ilyen esetben gondolkodás nélkül kivonulnának az adott piacról (mondjuk a magyarról), de a kínai mozik túl nagy bevételt generálnak ahhoz, hogy ezt megléphessék. A kínai mozipiac értéke szakértők szerint éveken belül eléri az amerikaiét, és meg is fogja haladni azt. Hivatalosan egyik stúdió sem nyilatkozik az ügyben, inkább hagyják, hogy az MPAA (az amerikai filmszervezet) járjon el érdekükben.

A szerződés, aminek megsértésétől tartanak a stúdiók tavaly köttetett és azt mondja ki, hogy a Kínában bemutatott filmeket gyártó külföldi stúdiók a bevételek 25 százalékára jogosultak (korábban 13-17 százalék volt az övék). A kínai hatóságok belementek az üzletbe, és abba is, hogy az esetlegesen fizetendő adók nem a stúdiókat terhelik, a 25 százalékot tisztán vihetik. Ősz végén azonban  a China Film Group arról tájékoztatta az MPAA-t, hogy a két százalékos áfát mégis nekik kell kifizetni.

Jelen állás szerint a Warner Bros.-nak $31 millió jár, a Sony $23 milliót vár, a Paramount durván  $30 millióra számít, a Disney pedig $35 milliónak ütheti bottal a nyomát. A Foxnak 23 millió dollár járna, és a Universal is vár a pénzére, úgy 15-20 millió dollárra. Ennek alapján a kínaiak most éppen úgy 147 millió dollárral lógnak Hollywoodnak.