Itt vannak a Disney meglepetései

2013.08.13. 08:26
Vasárnap ért véget a háromnapos D23 Expo, vagyis az idei minden, ami Disney-kiállítás (minden évben rendeznek hasonló eseményt, felváltva D23 expót és hivatalos Disney-rajongói hétvégét). Az anaheimi első és legeredetibb Disneylandben megrendezett eseményen rengeteg hírt és újdonságot jelentettek be, összeállításunk a legérdekesebb tudnivalókat foglalja össze.

A vasárnap véget ért háromnapos D23 Expón rengeteg érdekesség, újdonság és friss hír került napvilágra. A kiállítás a Walt Disney körüli újdonságokat mutatta be, de a Disneybe természetesen beleértendő egy rakás az utóbbi években bekebelezett stúdió (a legjelentősebbek: Pixar, Lucasfilm, Marvel). Cikkünkben a legfontosabb híreket mutatjuk be, a Disney stúdióbevásárló-körútjáról pedig keretesünkben olvashat bővebben.

Bevásárol a Disney-birodalom

A Walt Disney Company a tavaly végi, 4 milliárd dolláros Lucasfilm-felvásárlásával a létező legerősebb pénzhegy- és Oscar-termelő gépezetet vásárolta össze Hollywoodban. A Star Wars-franchise mellett ugyanis az övék 2006 óta a Pixar animációs stúdió (többéves együttműködés után a Disney 7,4 milliárd dollárért megvette a céget, cserébe több aligazgatói székbe is Pixar-dolgozó ült).

2009 őszén 4 milliárd dollárért a Disneyhez került a Marvel Entertainment is, vele a Vasember- és a Bosszúállók-franchise is (Pókember filmes jogai azonban a Sony-nál maradtak, az X-Menről pedig a Fox húzhatja le még évekig a mutánsbőrt). Ezen kívül ma már a Disney ad ki mindent, amiben a Muppet Show bábjai, Breki, Miss Röfi, vagy a két morgós vénember énekel és táncol.

Korábbi összeállításunkból az is kiderül, hogy miért csak egyetlen nagy hollywoodi stúdió jelent valódi konkurenciát a Disney-nek.

Angelina, a boszorkány

Szombaton mutatták be az első képsorokat a készülő Maleficentből, mely a gonosz boszorkány (Angelina Jolie) szemszögéből dolgozza fel a Csipkerózsika-történetet. A forgatókönyvet Linda Woolverton írta, aki olyan legendás filmek forgatókönyvét írta, mint az Oroszlánkirály és a Szépség és a szörnyeteg, a rendező Robert Stromberg.

A film azt mutatja be, hogy hogyan alakul át fiatal tündérből gonosz boszorkánnyá Maleficent (a Walt Disney-féle Csipkerózsikában eredetileg: Demona) többek között Stefan király kegyetlensége és árulása nyomán. Maleficent azért is átkozza el a királylányt, mert a földjét elfoglaló király unokája, de a Disney szerint lehet, hogy a film végére már neki fogunk szurkolni.

A filmből az is kiderül, hogy Flóra, Fauna és Fiona (utóbbi az angolban: Merryweather) lehet, hogy mégsem voltak olyan jó szülei Aurórának, mint eddig hittük.

A filmben Sam Riley, Imelda Staunton és Lesley Manville is szerepel, Amerikában 2014 június másodikán mutatják be.

Inside Out (Kifordítva)

A Szörny rt.-t jegyző Pete Doctor rendezi az Inside Out-ot (magyarul: „Kifordítva″), melynek szereplői rendhagyó módon egy kislány érzelmei (a fájdalom, a szomorúság, az öröm, az undor és a düh). A helyszín a tizenegyéves kislány feje. Az animációk a beszámolók szerint egyik korábbi Pixar-karakterhez sem hasonlítanak.

Inside Out
Inside Out
Fotó: Pixar

A bemutatott rövid részletben az örömöt látjuk, miközben Riley, a kislány szemszögéből végignézhetjük, ahogy kirakja neve kezdőbetűjét sült krumpliból. Egy másik bemutatott részlethez még nem volt kész az animáció, de máris hangos sikert aratott: amikor Riley anyukája megkérdezi, hogy milyen volt az iskola, azonnal a düh kerül előtérbe, Riley ezért duzzogva válaszol.

Ezután egy váratlan fordulattal betekintést nyerünk Riley anyukájának érzéseibe is, akik ellentámadásba kezdenek a negatív reakció hatására. Az anyuka sokatmondó pillantással a férjétől kér segítséget, akiről nemsokára kiderül, hogy egy hokimeccset néz, amitől természetesen még nagyobb haragra gerjed az anyuka. Az animált változatra sajnos még 2015 nyaráig kell várniuk a rajongóknak.

Mellétrafált a meteor

A The Good Dinosaur (A jó dinoszaurusz) alapötlete érdekes felvetés: mi lett volna, ha a dinoszauruszok kipusztulásáért felelős meteor elsuhan bolygónk mellett, és a dinoszauruszok boldogan elélnek az ember megjelenéséig. A történet szerint a dinoszauruszok az evolúció során alkalmazkodtak a földműveléshez, az apatoszauruszok például megtanultak behemót testi erejük felhasználásával szántani, a triceratopszok pedig multifunkciós buldózerként működnek.

A jó dinoszaurusz
A jó dinoszaurusz
Fotó: Pixar

A rajzfilm főhőse Arlo, a nyílt és segítőkész 21 méter magas apatoszaurusz (korábbi nevén ismerősebb lehet: brontoszaurusz). Arlo egy nagy megrázkódtatás után felkerekedik, hogy újra békét teremtsen a közösségben, és eközben összehozza a jószerencse egy kisfiúval (Spot, azaz Pötty), aki először ijedtében megtámadja a dinoszauruszt, de ő húzza a rövidebbet: nemsokára már csak úgy tud kiszabadulni Arlo torkából, hogy beleharap a dinó mandulájába.

Később természetesen összebarátkoznak és vidáman bandáznak együtt. A bemutatóra egyébként nem sokat kell már várni: az amerikai nézők jövő májusban nézhetik meg a filmet.

Zootópia

Nem minden állatos rajzfilmben lesznek emberek: John Lasseter, a Disney kreatív igazgatója most jelentette be, hogy Zootópia címmel már másfél éve készül egy olyan animáció, amiben emberek egyáltalán nem léteznek. Az ihletet a Disney-féle Robin Hoodból merítették, így a főhős itt is egy róka, Nick Wilde. Byron Howard rendező szerint a film akcióvígjáték, melyben Nick izgalmas kalandok sorozata közben barátkozik össze Judy Hopps hadnaggyal, aki egyébként egy nyúl.

Zootópia
Zootópia
Fotó: Disney

A film készítői egyébként hosszasan konzultáltak biológusokkal, antropológusokkal és szafari-szakértőkkel, hogy minél hitelesebben tudják felépíteni az állatok társadalmát. A karakter-tervek a beszámolók alapján óriási közönségsikert arattak, talán éppen a Robin Hood-áthallás miatt.

Halloween Toy Story-módra

A bemutató egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy bemutatták a Toy Story halloween-tematikájú folytatásának vagy inkább különkiadásának első tíz percét. A folytatás mindössze 30 perces lesz, a szereplők eredeti angol hangjával: Tom Hanks, Tim Allen, Timothy Dalton, Joan Cusack és Kristen Schaal is újra hallható lesz a hátborzongató történetben, melynek címe találóan Toy Story of Terror, azaz Félelmetes Toy Story.

Toy Story
Toy Story
Fotó: Pixar
A film legelején a játékok egy fekete-fehér Drakula-filmet néznek egy kocsi csomagtartójában, ami azonban defektet kap. Mivel csak másnap tudják megszerelni, a család egy útszéli motelben száll meg. Közben Krumplifej úr fantáziája beindul, és végig azzal traktálja a többi játékot, hogy olyan, mintha egy horrorfilm alaphelyzete éledne meg.
 
Krumplifej úr a hotelben felkerekedik, hogy körülnézzen, és a többi játék rémületére nem is tér vissza. A többiek keresni kezdik, és Halloween lévén további hátborzongató kalandokon mennek keresztül, melyeket nem is lövünk le, mivel a bemutató már szinte itt van a nyakunkon: október 16-án láthatják az amerikai nézők.

Kalóztündér

A rajongók nagy örömére bejelentették, hogy készül a Pán Péter előzménye, vagyis a Pirate Fairy (Kalóztündér). Jamest, vagyis a leendő Hook kapitányt Tom Hiddleston játssza, a főszereplő Zarinának Christina Hendricks kölcsönzi a hangját. A történet szerint Zarina Tündérrév összes kék tündérporával útra kell, hogy Sohaország kalózaival egyesítse erejét. Csingiling és barátai üldözőbe veszik Zarinát, és közben váratlan kalandokon és megpróbáltatásokon esnek át.

Kalóztündér
Kalóztündér
Fotó: Disney
A bemutató 2014 tavaszán várható, és elképzelhető, hogy a filmből egész sorozat nő majd ki, ha a közönség rákap Sohaország előtörténetére.

Természetesen szóba került a bemutatón a többi készülő film is: a Némó nyomában Dory nyomában címen folytatódik (bemutató: 2015), valamint a Frozen és a Marvel-féle Big Hero 6 is.

Se Star Wars, se 2D

John Lasseter, a Disney kreatív igazgatója a sajtó kérdésére elmondta: nem terveznek Csillagok háborúja-animációs filmet, annak ellenére, hogy Lasseter saját bevallása szerint nagy Star Wars-rajongó.

Az igazgató azt is kifejtette, hogy egész estés hagyományos készítésű rajzfilmet sem készítenek többé: „Csinálunk még néhányat, rövidfilmeket. A Walt Disney animációs stúdióban mindenképp életben tartjuk a kézi rajzolást, sok számítógépes animáció szabadkézi rajzokból indul ki, de az animáció a végkimenet. ″