Itt a magyar Oscar-jelölt film első előzetese

2013.08.16. 12:25

Kijött az első magyar nyelvű előzetes Szász János A nagy füzet című filmjéhez. Ezt a filmet jelöli Magyarország a legjobb külföldi film Oscar-díjára. Hogy bekerül-e az öt legjobb külföldi film közé, januárban derül ki. A nagy füzet a  48. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat, Kristály Glóbuszt nyert, elsőként a magyar filmek közül.

A nagy füzet (16) előzetes

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) a magyar származású Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből rendezte a filmet, ami egy tízéves ikerpár története, akik  a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkednek, és igyekeznek túlélni.

A magyar jelölőbizottság tagjai közt ott volt Divinyi Réka forgatókönyvíró, Gárdos Péter rendező, Havas Ágnes a Nemzeti Filmalap igazgatója, Kovács András Bálint filmesztéta, Király István vágó, Koltai Lajos rendező-operatőr, Lovas Balázs forgatókönyvíró, Miskolczi Péter producer és a nemzeti filmipar megújításáért felelős Andrew G. Vajna.

Szász János még a film forgatásakor mesélt az Indexnek arról, hogy egy világos történetet szándékozott elmesélni arról, hogy próbálják meg a gyerekek megtanulni az éhezést, a háborút, a gyűlöletet és elfelejteni a jó dolgokat. „Ez a film nem érzelmes" – válaszolta arra a kérdésre, hogy a a kegyetlenség és az érzelmesség ötvözete,  amit filmjeitől    megszokhattunk, most milyen arányban működik. „Az érzelem annyiban mozgatórugója a történetnek, hogy ez segít, hogy ebben a rideg történetben ne váljanak a fiúk állatokká.”