TIFF: Colin Firth és Julia Roberts filmje is versenyben

2013.08.22. 08:21

Ron Howard rendező Jay Z-ről készített zenés dokumentumfilmje is szerepel a szeptemberi torontói filmfesztiválon, amelynek végleges programját kedden hozták nyilvánosságra a szervezők. A Jay Z: Made in America című filmben Howard egy új philadelphiai zenei fesztivált mutat be, amelynek a rapper a kurátora. A dokumentumfilm egyike a 146 világpremiernek, amelyre a szeptember 5-én kezdődő 11 napos fesztiválon kerül sor.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a világ egyik vezető filmes eseménye, a programjában látható filmek rendre feltűnnek az amerikai filmakadémia Oscar-jelöltjeinek listáján. Idén is sok sztárvendéget várnak, köztük lesz Meryl Streep és Julia Roberts, akik John Wells új filmjének, az August: Osage County című drámának a főszerepeit alakítják. A produkció Tracy Letts Pulitzer-díjas színműve nyomán készült. Colin Firth a The Railway Man premierjére érkezik a kanadai városba. Az Oscar-díjas színész második világháborús traumával küzdő brit katonát alakít Jonathan Teplitzky filmjében, amelyben Nicole Kidman is szerepel.

A fesztivál közönsége Matthew McConaughey Dallas Buyers Club című filmjét is láthatja. A sztár Ron Woodroof AIDS-aktivistát játssza, és a szerep kedvéért 18 kilót fogyott. Alakítását máris Oscar-gyanúsként emlegetik. A 38. alkalommal megrendezett fesztivál a The Fifth Estate című WikiLeaks-drámával nyílik meg. A programban összesen 366 játékfilmet és rövidfilmet vetítenek 70 országból.