Odavannak Steve McQueen rabszolgás filmjéért

2013.09.12. 14:59

Odavannak Steve McQueennek a torontói filmfesztiválon debütált 12 Years a Slave című rabszolgatörténetéért a kritikusok, sokan több Oscart is jósoltak a filmnek. A végéhez közeledő torontói mustrán eddig olyan filmek kapták a legnagyobb figyelmet, mint az űrben játszódó Gravitáció, a Dallas Buyers Club című AIDS-dráma, a Meryl Streeppel és Julia Robertsszel forgatott August: Osage County című családi dráma, valamint a 12 Years in Slave című film.

Steve McQueen, az Éhség és A szégyentelen rendezőjének új alkotása egy 1853-as memoár alapján született. Főhőse egy szabad afroamerikai, akit eladnak rabszolgának. A hollywoodi filmes portál, a Deadline.com szakírója "egészében nagyon jónak" értékelte a filmet, és Chiwetel Ejiofor, valamint Michael Fassbender alakítását is dicsérte. De akadt kritikus, aki "az utóbbi évtized legmegindítóbb" alkotásaként beszélt róla, a New York Magazine vulture.com online platformja pedig azt javasolta az Amerikai Filmakadémiának, hogy már értesítheti is az Oscar-szobrokba a díjazottak nevét belegravírozó vésnököt. A The Guardian kritikusa, Paul MacInnes öt csillagból ötöt adott a produkciónak azzal indokolva, hogy "nemcsak nagyszerű, hanem fontos fim is".
A fesztivál a quebeci Denis Villeneuve Fogságban (Prisoners) című Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal főszereplésével forgatott thrillerét szintén kedvezően fogadta. A történetben egy kétségbeesett apa (Jackman) küzd elrabolt kislánya kiszabadításáért. Gyllenhaal az üggyel foglalkozó nyomozót játssza.

A torontói mustra nagy várakozás övezte filmjei közül Bill Condon The Fifth Estate című WikiLeaks-drámája és a Nelson Mandeláról készült Mandela: Long Walk to Freedom nem aratott osztatlan sikert. A The Guardian szerint a dél-afrikai vezető portréjának felvázolására vállalkozó Christian Chadwick "meghajlott a felelősség súlya alatt", a Mandelát alakító Idris Elba játékát azonban "tiszteletre méltónak" értékelte a lap. A dokumentumfilmes válogatásból eddig Jehane Noujaim The Square (A tér) című munkája kapta a legtöbb dicsérő szót. A film a kairói Tahrir tér felkelőit mutatja be. A 30 hónapon át forgatott alkotás a Sundance Filmfesztiválon már díjat nyert annak ellenére, hogy ott a produkció egy még nem teljesen befejezett, utolsó vágás előtti verzióját vetítették.
A torontói filmfesztivál vasárnap zárja kapuit. A filmmustrán nincs versenyprogram, a közönség szavazhat kedvenc játékfilmjére és dokumentumfilmjére.