Catherine Deneuve kapja az Európai Filmakadémia életműdíját

2013.09.23. 17:45

Idén kiemelkedő munkásságáért Catherine Deneuve színésznő kapja az Európai Filmakadémia életműdíját. A színészcsaládba született Catherine Deneuve a véletlennek és lánytestvérének, Françoise-nak köszönheti, hogy rátalált a színészi pályára. Olyan filmekkel szerzett hírnevet magának, mint a Jacques Demy rendezte Cherbourgi esernyők, illetve a Roman Polanski által rendezett Iszonyat. De burzsoá háziasszonyként vagy biszexuális vámpírként is felejthetetlen alakítást nyújtott a vásznon.

Lenyűgöző karrierje során Catherine Deneuve valamennyi jelentős fesztiválon, Berlinben, Cannes-ban és Velencében is kapott díjat. Első César- és olasz David di Donatello-díját Marion Steiner szerepéért kapta François Truffaut Az utolsó metró című filmjében, a rendezővel
korábban A Mississipi szirénje című filmen is együtt dolgozott. A Régis Wargnier rendezte Indokína című filmben Eliane szerepe újabb César díjat eredményezett, valamint egy Oscar-jelölést.
Catherine Deneuve száznál is több filmben szerepelt, köztük Lars von Trier Táncos a sötétben, 
Valérie Lemercier Királyi kalamajka és François Ozon Született feleség és 8 Nő című filmjeiben, ez utóbbiért Berlinből az Ezüst Medve díjat, valamint egy Európai Filmdíjat is hazavihetett. Napjainkban Emmanuelle Bercot Elle S'en Va című filmjében látható a mozikban. Catherine Deneuve a 26. Európai Filmdíjak átadó ceremóniájának díszvendége lesz 2013. december 7-én Berlinben.

Még tart az Európai Filmakadémia közönségszavazása: az europeanfilmawards.eu honlapon lehet kiválasztani a kedvenc európai filmünket, a voksolók között kisorsolnak egy berlini utazást a 26. Európai Filmdíjak december 7-i átadó ünnepségére.