George Clooney humanitárius kitüntetést kapott Spielbergtől

2013.10.04. 13:45

Humanitárius tevékenységéért tüntette ki csütörtökön New Yorkban George Clooney hollywoodi filmsztárt Steven Spielberg filmrendező, a holokauszttúlélők vallomásait rögzítő USC Soá Alapítvány létrehozója. A New York-i Természettudomány Múzeumban csütörtök este rendezett adománygyűjtő gálán megemlékeztek a Schindler listája című holokausztdráma bemutatásának 20. évfordulójáról. Az alkotásért 1994-ben Spielberg rendezői Oscar-díjat kapott az Amerikai Filmakadémiától, amely további hat díjjal, köztük a legjobb filmnek járó szoborral jutalmazta a produkciót.

Spielberg alapítványának elismerésével, az Emberiség nagykövete-díjjal tüntette ki George Clooneyt, akinek köszöntésére a Gravitáció című új filmben vele együtt szereplő Sandra Bullock és Jon Stewart talkshow-műsorvezető is megjelent a ceremónián. "George az emberbarátok legjobb fajtájához tartozik: alázatos emberbarát. Kivételes példája az apátia fölé kerekedő cselekvésnek" - mondta Spielberg Clooneyról, kiemelve a színész dárfúri menekültekért tett erőfeszítéseit.

Clooney az összegyűlt adományozók előtt kijelentette: "A mi munkánk, hogy megnehezítsük a rosszfiúk dolgát, valamint azt is, hogy a jófiúk szemet hunyjanak a rossz dolgok fölött". A színész elismerően szólt Spielberg alapítványáról, amely videóra rögzíti a második világháború holokauszttúlélőinek vallomásait, hogy a következő nemzedékek is tanulhassanak belőlük. Az E.T. rendezője 1994-ben hozta létre az alapítványt, amelynek székhelye 2006 óta a Dél-Kalifornia Egyetemen van. A szervezet eddig közel 52 ezer szemtanú vallomását rögzítette. Az archívum a világ legnagyobb ilyen jellegű digitális gyűjteménye.

A rendező a gála előtt elmondta, hogy az alapítvány munkája új fázisához érkezett: újabb népirtások túlélőinek videovallomásait kezdik rögzíteni. Először a ruandai népirtással foglalkoznak, majd a kambodzsai és örmény túlélőket kutatják fel.