Rendőr vagyok, és meleg

2013.10.22. 13:46

Önálló rendezvénysorozatként debütál a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál, amelyet idén először több Budapesti és vidéki helyszínen rendeznek meg október 26. és november 3. között. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) filmfesztiválon vetített díjnyertes filmek nagy részét először és sok esetben kizárólag a fesztiválon láthatja a közönség.

A Fesztivál nyitófilmje az Így is, úgy is Laurence című film lesz, amely 2012-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Queer Palm, illetve a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál legjobb Kanadai Film díjait. A filmben a tanárként dolgozó Laurence elárulja barátnőjének, hogy igazából nőnek érzi magát, és akként is szeretne élni. Esélyeik és önmaguk ellenében szembeszállnak barátaik, családjuk és a társadalom előítéleteivel, és tíz éven át próbálnak együtt élni az átmenettel, nem tudván, hogy a vállalkozás a szerelmükbe is kerülhet.

Először lesznek LMBTQ Filmnapok vidéki városokban, így Budapesten kívül először lesznek láthatók a fesztivál egyes programjai Pécsett, Miskolcon és Szegeden is. Budapesten három különböző helyszínen: a Toldi Moziban, a Művész Moziban és a Hátsó Kapuban kerül bemutatásra a 22 kortárs alkotás, 3 retrospekív film, és a 17 alternatív és rövidfilm.

A filmfesztivál hetében bemutatják az Egy pestis túlélői című filmet, amelyet 2012-ben a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelöltek Oscar-díjra és amely lenyűgözően mutatja be, hogyan hívták fel New York-i HIV- pozitív aktivisták drámai tüntetéssorozattal a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a HIV/AIDS kezelésének fontosságára, és hogyan járultak hozzá ahhoz, hogy a HIV diagnózis ma már nem automatikusan halálos ítélet.

Szabadesés
Szabadesés
Fotó: 2013.budapestpride.hu

Ezen kívül lesz a Tiltott szerelem is, amely 2013-ban a nemzetközi Karlovy Vary Filmfesztivál „Nyugattól keletre” díját nyerte el, és látható lesz a Szabadesés is, amely a 2013-as Berlinále Teddy-jelölt filmje, és két rendőr szerelmén keresztül mutatja be a főhős boldogság-keresését. A fesztivál részletes programja itt olvasható, kedvezményes jegyeket szerdáig lehet megváltani.