Film készül a szlovák elnök fiának elrablásáról

2013.10.25. 13:04

Film készül az egykori szlovák elnök, Michal Kovác fiának 1995-ös elrablásáról, és az üggyel kapcsolatban nyomozó rendőr tisztázatlan haláláról. A Szlovák Köztársaság történetének egyik sötét fejezetét bolygató film nem nevezheti meg az ügy igazi szereplőit, mivel 1998-ban az emberrablási eset valamennyi részvevője elnöki amnesztiában részesült, ami minden további nyomozásnak véget vetett - ismertette csütörtökön Milan Stranava, a Live and Let Live (Élni és élni hagyni) című film szlovák producere a Sme című napilapban.

Ifjabb Michal Kovácot 1995. augusztus 31-én hurcolták el otthonából, még Vladimír Meciar harmadik kormányának idején. A nyomozás arra utalt, hogy az üzletembert valószínűleg a szlovák titkosszolgálat (SIS) emberei rabolták el: összeverték, leitatták és magukkal hurcolták Ausztriába, ahol egy rendőrőrs előtt hagyták. Az ügy politikai hátterében a feltételezések szerint az húzódott meg, hogy Meciar közeli jó barátja, Ivan Lexa, a SIS akkori vezetője állítólag el akarta lehetetleníteni a kormányfőt és kabinetjét erősen bíráló államfőt, Michal Kovácot.
Az ügy érintettjeit 1998-ban a Kovác után elnöki hatalomhoz jutott Meciar részesítette amnesztiában.

A külföldre menekült Oskar Fegyveres, a SIS egykori munkatársa azt állította, hogy a titkosszolgálatnak köze volt az elnök fiának elrablásához. A vele kapcsolatban álló rendőrt, Róbert Remiást 1996-ban felderítetlen körülmények között egy gépkocsiba rejtett bomba ölte meg.
Stranava úgy vélte, hogy bár a produkció kezét megköti az amnesztia, mégis van értelme a történet bemutatásának. "El akarjuk mondani, hogyan történt. Egyúttal be akarjuk mutatni, milyen hatást gyakoroltak a történtek a közvéleményre, és milyen körülmények befolyásolták a nyomozókat. Bemutatjuk, kivel találkoztak, és ki akadályozta a munkájukat" - mondta a producer.
Ifj. Michal Kovác kérésére a filmkészítők nem készítenek felvételeket a házánál, ahonnan annak idején elhurcolták. A forgatókönyvet egy szlovák rendőr jegyzi, aki Dominik Dano szerzői álnéven ír sikeres könyveket.