Hollywoodi sztárok a lehallgatás ellen

2013.10.25. 15:30

Hollywoodi sztárok sora szólalt fel és buzdított az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási gyakorlata elleni, szombaton Washingtonban esedékes tüntetésre. Az Electronic Frontier Foundation nevű, digitális jogokat védő nemzetközi nonprofit szervezet által kezdeményezett, több mint három perces videóban Oliver Stone többszörös Oscar-díjas rendező mellett megszólalt több színész is, így például a John Malkovich menetben főszerepet játszó John Cusack, a Donnie Darko című kultfilmből is ismert Maggie Gyllenhaal, vagy az Agymenők című amerikai sorozatban is szereplő Wil Wheaton.

A videón politikusokkal és aktivistákkal közösen kiálló művészek szombati, "Stop Watching US" mottó alatt meghirdetett tüntetésének legfőbb követelése, hogy a közelmúltban kémbotrányba keveredett, informatikai adatgyűjtésre szakosodott NSA hagyja abba a magánemberek megfigyelésének gyakorlatát, amelynek Stone szerint minden amerikai állampolgár ki van téve.
John Cusack szerint az NSA okostelefonok feltörésére is képes adatgyűjtési módszerei révén az állampolgári jogok ma nagyobb veszélyben vannak, mint valaha, és egy ilyen országban a demokrácia is halálra van ítélve.