Itt a világvége: támadnak a sajtburgerek!

2013.11.03. 11:27

Ritka alkalom azt mondani egy folytatásra, hogy jobb, mint az első rész volt, de most itt a pillanat: a Derült égből fasírt 2. feledhető előzetessé fokozta le a Sony Pictures 2009-es nagy durranását.

Pedig az első résszel sem volt semmi baj, az idióta találmányaival Halfalvát kis híján elpusztító Flint, a fasírtesőről tudósító időjós lány, és a népszerűségre szó szerint éhes polgármester kalandjait zabálta a nép. Könnyen emészthető karakterek, némi fogyasztói társadalom-kritika, szépen animált szalonnás tojások, és derűs humor jellemezte. A folytatás azonban még ennél is tovább ment: Cody Cameron és Kris Pearn egy csodálatos univerzumot teremtett, ahol mindennek, még a sajtburgernek is lelke van.

Ott tartottunk, hogy a vízből kaját gyártó és az égbe szökő masina kicsit felpörgött, és egyre hatalmasabb és ártalmasabb fogásokkal bombázta le a kicsiny sziget lakóit, a második részre Halfalva katasztrófa sújtotta területté vált, ahol fenyegető kajaszörnyek laknak.

Derült égből fasírt 2. - A második fogás

Legalábbis Flint példaképe, Chester V., a Live Corp. alapítója szerint, aki miután számtalan mentőakció kudarcba fulladt, a bohókás fiút kéri meg arra, hogy semmisítse meg a szerkezetet, mielőtt a nyolc sültkrumpli lábon járó, sajtszószt hányó, hatalmas hamburgerek megtanulnak úszni, és sorban elfoglalják a kontinenseket.

Az akcióra Flint magával viszi az első részben már megszeretett csapatát: Sara, az időjóslány, Steve, a beszélő majom, Brent, a sziget egykori reklámarca, Tim, a szemöldökrángással kommunikáló apa, és Earl, a meleg rendőr azonban nem sejti, hogy mi vár rá. Halfalva ugyanis elsőre ijesztőbb, mint egy utolsó vacsoráját elfogyasztó terrorista álma, a dzsungelből vérszomjas hamburgerek és tacosok támadnak a csapatra.

De ez még hagyján, mert az epreknek szemük van, a banánok strucclábat növesztettek, a pirítósok medúzaként úsznak a tóban, az újhagymák kolosszális dinókká változtak, a dinnyéknek ormányuk nőtt, és az uborkák rászoktak a szardíniára. Ráadásul az önállósult masina minden másodpercben újabb és újabb zabállatokat szül.

De van-e joga egy tudósnak elpusztítani egy ilyen különös világot, anélkül, hogy tanulmányozná? Mi a fontosabb, a főnöknek való megfelelési vágy vagy a barátság? Agyonüthetünk-e egy kedvesen mosolygó pillecukor gyereket vagy inkább csiklandozzuk tovább a sajtburger pók buciját?

Megannyi kínzó kérdés, amelyre választ kell találni őrülten rövid 95 perc alatt, miközben bámulatosan eredeti és cuki teremtmények garmadája ömlik 3D-ben az agyunkba. A Derült égből fasírt 2.-nél jobb családi film az idén már aligha lesz, úgyhogy futás a mozikba, 10/10.