Scarlett Johansson virtuális szerepért kapott legjobb színésznő-díjat

2013.11.17. 12:51 Módosítva: 2013.11.17. 12:53

Egy kamionsofőr története, az olasz-horvát koprodukcióban készült Tir nyerte el a szombaton zárult 8. Római Filmfesztivál legjobb filmnek járó fődíját, az Arany Marcus Aureliust. Az olasz Alberto Fasulo rendezte dokumentumszerű játékfilm főhőse a horvát Branko, aki kamionsofőrként járja Európa útjait, mivel így háromszor annyit keres, mint eredeti szakmájában, tanárként.

A James Gray amerikai rendező, forgatókönyvíró vezette nemzetközi zsűri a legjobb rendezésért járó díjra a japán Kuroszava Kijosit találta érdemesnek az ipari kémkedésről szóló, Seventh Code (Hetedik kód) című akciófilmjéért. A legjobb férfi főszerepelőnek járó díjat az amerikai Matthew McConaughey kapta a Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) című életrajzi drámában nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplőnek az ugyancsak amerikai Scarlett Johanssont találták, noha Spike Jonze (John Malkovich menet) Her című romantikus vígjátékban a színésznőnek csak a hangja hallatszik.

A filmben Joaquin Phoenix alakította író elválik feleségétől (Rooney Mara), és vesz egy mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszert, mely  Scarlett Johansson hangján beszél vele, az író pedig egyre inkább beleszeret a virtuális nőbe. A Her, amiben játszik még Amy Adams és Olivia Wilde is, jövő januárban kerül az amerikai mozikba.

Her - Official Trailer (HD) Joaquin Phoenix, Amy Adams

A zsűri különdíjával jutalmazták Andrei Gruzsniczki román rendező Quod Erat Demonstrandum című alkotását, amelyben a Ceausescu-diktatúra idején egy matematikus megtapasztalja a rendőrállam hatalmát, amikor a hatóságok engedélye nélkül publikál tanulmányt egy amerikai folyóiratban.

Az önmagát a sok világpremiert vonzó Torontói Filmfesztivál európai változatának tekintő rendezvény kilenc napja alatt 18 filmet mutattak be a hivatalos versenyprogramban, ezek többsége világpremier, illetve nemzetközi bemutató volt. A nyolcadszor megrendezett római fesztivál idén a tavalyinál 20 százalékkal több nézőt vonzott, összesen 150 ezren váltottak jegyet az előadásokra, a termek foglaltsága elérte a 70 százalékot. Tizenöt százalékkal nőtt a filmvásárlások száma is.  • Tippek
  • Lakáshitel