Visszatérhet Lars Von Trier Cannes-ba

2013.11.22. 10:49

Úgy tűnik, visszatérhet Cannes-ba Lars von Trier, akit még 2011-ben tiltottak ki a filmfesztiválról, náci szimpatizáns kijelentései miatt. Legalábbis erről tanúskodik Thierry Freamaux-nak, a fesztivál rendezőjének kijelentése, aki pénteken Indiában beszélt a Cannes-i filmfesztiválról, és a válogatás folyamatáról. Freamaux a Film Bazaar nevű rendezvényen úgy fogalmazott: szerinte számíthatunk Lars Von Trier közelgő, nagy visszatérésére. Ez utalás lehet arra, hogy a szakma talán megengedi a dán rendezőnek, hogy ismét betegye a lábát Cannes-i Filmfesztiválra.

Von Trier 2011-ben egy cannes-i sajtótájékoztatón azt mondta:„Megértem Hitlert mint embert.” Trier szerint Hitler csinált pár rossz dolgot, de mégis látja, ahogy ott ül a bunkerében. „Szimpatizálok vele” – mondta Hitlerről, de hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy egyetért a zsidók meggyilkolásával. A depressziójából épp kifelé tartó Lars von Trier olyanokat mondott, hogy nincs problémája a zsidó közösséggel, de Izraellel a „töke tele van”. A rendező hosszan viccelődött a témán, a végén kijelentette, hogy na jó, „náci vagyok”, majd fokozta a dolgot: "mi nácik szeretjük a nagyszabású dolgokat, és lehet, hogy a következő filmem az Endlösunról fog szólni”

Bár a rendező később bocsánatot kért, az ominózus eset után eljárás is indult ellene, ezután közölte a sajtóval, többet az üggyel kapcsolatban nem nyilatkozik, és tartózkodik minden interjútól. Lars Von Trier egyébként maga is zsidó.

A rendező jelenleg A ninfomániás című film utómunkálatain dolgozik, a film bemutatója 2014 januárjában lesz. Úgy tűnik, nácis kijelentése miatt nem pártolt el tőle Charlotte Gainsbourg, aki most is filmje egyik főszereplője lesz, csakúgy mint a 2011-es Melankóliának. Szerepel még a filmben Shia LaBoeuf és Sophie Kennedy Clark. „Nem lehetetlen, hogy Cannes-ban is bemutatjuk” – mondta a filmről Freamaux, aki barátjának nevezte Von Triert, és elmondta, reméli, hogy visszatérhet Cannes-ba, ahol szerinte igazságtalanul bántak vele.