Argentin film nyert az animációs fesztiválon

2013.12.02. 11:26

November 30-án este az Uránia Nemzeti Filmszínházban kiosztották a tizenegyedik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait. A Hisko Hulsing-ból, Kassay Rékából és Daniel Gray-ből álló nemzetközi zsűri az argentin Maria Ramirez Ánima Buenos Aires című, négy részből álló alkotásának ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat. A film epizódjait egy tangótáncos pár köti össze, miközben a nézők bejárják Buenos Aires érdekes világát és ismerkednek a város lelkével.

Buenos Aires
Buenos Aires

A rövidfilmek versenyében a brit Paul Bush, az Oscar-díjas lengyel Zbigniew Rybczyński és Szederkényi Bella, animációs rendező zsűrizte az alkotásokat. Ők a francia Jérémy Clapin Palmipédarium című animációját találták a legjobbnak, mely Simonról és a kacsákról szól. Egy-egy különdíjat is kiadtak: Paul Bush a Kongó föld című dán-francia-kanadai koprodukciót ítélte a legjobbnak, Szederkényi Bella a francia Morgane Le Péchon Hőguta című animációját méltatta, míg Zbigniew Rybczyński az angol Max Hattler X című alkotásának adott különdíjat.

A budapesti közönség kedvence Vácz Péter kisfilmje, a Nyuszi és Őz lett. A mi kedvencünk A futurológiai kongresszus című Lem-adaptáció volt, amelyről itt írtunk bővebben.