Bocsánatot kért sok gyerekéért a kínai rendező

2013.12.02. 15:58

Bevallotta az egykepolitika megsértését, és bocsánatot kért azért Csang Ji-mou világhírű kínai rendező. A pekingi olimpia ünnepségeit is rendező Csangot május elején gyanúsították meg a hatóságok azzal, hogy különböző kapcsolatokból hét gyermeke van, vagyis többszörösen megsértette a mindössze egy gyermeket engedélyező kínai családtervezési politika előírásait, - írja az MTI.

A Berlini, Cannes-i, Velencei Filmfesztiválok díjainak korábbi nyertese, a többek közt a Háború virágai című filmet is jegyző 61 éves rendező a hét végén hivatalos mikroblogján, közleményben válaszolt a vádakra. Ebben elismerte: neki és feleségének három gyermeke van, s kijelentette, hogy tetteinek esetleges következményeiért vállalja a felelősséget, kész büntetést fizetni a törvénysértésért. Cáfolta ugyanakkor azokat a híreszteléseket, hogy más nőktől további gyermekei lennének, bár úgy tudni, első feleségétől, Hsziao Huától is van egy lánya.

Az érvényben lévő szabályozás alapján a rendezőnek feltehetően félmillió jüant kell majd fizetnie gyermekenként (összesen mintegy 54 millió forint). De még így is örülhet, mert ez jóval kevesebb az ügy kipattanásakor a sajtóban emlegetett 160 millió jüannál (5,9 milliárd forint). A rendező bocsánatot kért a kínai lakosságtól, amit sokan úgy értékelnek hogy meghajolt a hatóságok előtt. 

Csang nem az egyetlen híresség, aki megsérti a kínai egykepolitika előírásait. A tehetősebbek mindig is inkább a büntetés megfizetését vállalták, vagy átmenetileg elköltöztek Kínából gyerekeik miatt. Jól mutatja ezt a trendet, hogy a Forbes magazin 100 leggazdagabb kínaijának egyharmada is többgyermekes szülő.

A kínai törvények főszabályként egyetlen gyermeket engedélyeznek, de ez alól vannak törvényes és törvényen kívüli kivételek. Megengedőbb szabályok vonatkoznak például a nemzeti kisebbségekre, a vidéken élőkre, azokra, ahol az első gyermek lány, illetve azokra a szülőkre, akik mindketten egykék. A filmrendező ügye nagy vitát gerjesztett internetes fórumokon, sok úgy értékelték, Csang esete jó példa arra, hogy akinek befolyása vagy pénze van, az kibújhat a törvény alól.