100 millió forintot kapnak az art mozik

2013.12.04. 16:49

100 millió forintos keretösszeggel írt ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma az art mozik digitalizálására, amivel idén tíz újabb mozi állhat át a digitális vetítésre, jelentette be Halász János kultúráért felelős államtitkár. Az art mozik digitalizálása érdekében 2011 óta hirdet pályázatot az EMMI annak érdekében, hogy az önkormányzati és art mozik is fennmaradhassanak a multiplexek uralta piacon.

A minisztérium szerint az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013. január 1-től a hagyományos filmtekercsek eltűntek, a filmforgalmazók csakis digitális hordozókon terjesztik a filmeket. 2011-től a magyar kulturális tárca előkészítette az art mozik digitális fejlesztéséről szóló rendeletet, amely 100 millió forintos összeg elosztásának szabályait rögzítette.

Idén változás a korábbi évekhez képest, hogy nem volt kizáró feltétel, ha a pályázó önkormányzati mozi nem rendelkezett art minősítéssel. Csupán arról kellett nyilatkoznia, hogy a támogatási szerződés megkötéséig megszerzi ezt a minősítést, valamint vállalnia kellett, hogy a fejleszteni kívánt termet a befejezéstől számított két éven keresztül art funkcióval működteti. Ezzel a tárca hozzájárult az önkormányzati mozik életben tartásához, illetve lendületet adott ahhoz, hogy műsor struktúrájukban az amerikai filmek helyett a magyar és európai alkotásokat részesítsék előnyben.

A program jövőre is folytatódik, így az utolsó, körülbelül 12 analóg vetítési technikával rendelkező terem is át tud állni a digitális vetítésre. Ezért a jövő évi költségvetési törvényben is szerepel a 100 millió forintos keret erre a célra. A 2013-as pályázatok listája:

Képernyőfotó 2013-12-04 - 17.29.00.png
Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / EMMI