Az Origo Film is szív a milliós filmbotrányban

2013.12.26. 08:05 Módosítva: 2013.12.26. 16:47

Több tízmillió forinttal tartoznak és fiktív cég nevére kötött szerződést a színészekkel és stábtagokkal a Talent: A Sikercsapat című zenés film producere, állítja iparági forrásokra hivatkozva a Blikk. A filmmaffiát emlegető bulvárlap szerint a film forgatása egész nyáron zajlott, és az utómunkálatok azóta is tartanak, de senkit sem fizettek ki, és azóta hitegetik a sztárokat. Az előkészítési fázisban, illetve a forgatás megkezdéséig mindenki úgy tudta, hogy a produkciót az Origo Film Group készíti, és a munkálatok is náluk zajlottak (a cégnek egyébként semmi köze az origo.hu hírportálhoz).

A produceri oldalról folyamatosan más-más ígéretek hangzottak el a kifizetések módját és dátumát illetően, és több közismert cég neve is elhangzott, akik támogatóként vesznek részt a produkció­ban, ám azóta kiderült, hogy egyik cégvezetőnek sincs tudomása a szponzorációról. A sztárok háborognak, és értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt, filmmaffiát emlegetnek, és már rendőrségi feljelentést is tettek.

A Blikk megkereste a film színészeit, többek között a Nemzeti Színház színészét, Szarvas Józsefet is, aki csak szűkszavúan nyilatkozott a történtekről.

 Furcsa szerződést írattak velünk alá, és valóban nem kaptuk meg a fizetésünket. Erre várunk azóta is.

Szarvas mellett Miller Zoltán és Fekete Dávid, a Megasztár énekese is szerepel A Sikercsapatban. Fizetést ő sem kapott:

Álmomban sem gondoltam volna, hogy felkérnek egy munkára, és nem leszünk kifizetve egy ilyen neves, nagy produkcióban. – Ez egy zenés-táncos, már-már musicales filmnek készült, és nagyon közel áll hozzám a dalok miatt, annak ellenére, hogy én egy rosszfiút alakítok benne. Mondhatni az egész nyaram ráment, felutaztam a budapesti forgatásokra önköltségen, és vártam, hogy amiben megállapodtunk a producerrel, azt megkapom. Úgy tudom, hogy a fiktív cég nevére kötött szerződések miatt nem tudnak minket kifizetni, de nemcsak a színészeket, hanem az alkotókat, a statisztákat és a táncosokat sem, és már hónapok óta mindenki a pénzre vár, amely számításaim szerint több tízmillió forintra rúg

Az Index is megkereste az Origo Film Groupot. A cég jogi képviselőtől ezt a hivatalos választ kaptuk: 

Az Origo Film Group Zrt. károsultja a Talent, a sikercsapat című produkciónak, ugyanúgy, mint az alkotók és a stáb. A film nem az Origo Film Group Zrt. kezdeményezésére készült, de még hallgatólagos beleegyezésével sem. Az Origo Filmstúdió egyik bérlője székhely szolgáltatása keretében van a cikkben említett cég, az Origo Film Group székhelyére bejegyezve, de a cégek között semmilyen üzleti kapcsolat nem áll fenn. A Talent című film a gyártási igazgató független produceri tevékenységének eredménye. Az Origo Film Group Zrt. érvényesíteni kívánja a szerződésen kívül okozott kárának megtérítését bármelyik károsulthoz hasonlóan.

Időközben a Talent: A Sikercsapat film stábja is közölt egy nyilatkozatot az ügyben:

A film elkészítésénél Sipos Kornél a film producere, aki egyben az Origó Film Group Zrt. volt programigazgatója, több kijelentést tett, ami alapján a film elkészültét az Origó Film Group Zrt. támogatja. Így a rendező állandó belépést kapott a cég területére, biztosították a megfelelő helyszíneket és minden szükséges eszközt, ami a munkához kellett és náluk rendelkezésre állt. Azonban az elmúlt időszakokban több forrásból olyan hírek láttak napvilágot, amik a szerzőket és a stáb tagjait is megingatta és bizonytalanná vált a film sorsa. Egyeztetés történt az Origó Film Group Zrt .vezetőivel ahol világossá vált, egy személy és társainak a játékának lettünk áldozatává. A film alkotói, a szereplők, a stáb és az Origó Film Group Zrt. is jogosan kéri a megjáró munkadíjat.

Azonban felvetődik több jogi kérdés is az ügyben. A film szerzői jogtulajdonosait semmilyen kötelezettség nem terheli a károsultak meg térítésére, hisz ő maguk is károsultjai a producer és társai játékának. Maga a szóban forgó cég, akinek a nevére köttettek a szerződések a Mozgó Mozi Kft. aminek vezetője semmit sem tudott a szerződésről, és a film kapcsán felhalmozott adósságukról. A film a kialakult helyzet miatt támogatóktól esett el, de keressük a megoldásokat, hogy mindenki megkaphassa jogos munkadíját.

Sajnálatos, hogy a megbízott producer a filmiroda nevét is felhasználta annak érdekében, hogy alátámassza, van megfelelő forrás a költségvetésre, viszont a filmiroda semmi támogatásról nem tud a film kapcsán. Felmerült több nagyvállalat neve is, többek között a Telenor mobilszolgáltatóé is. Mindenki meggyőződése volt, a Telenor az egyik fő támogató azonban ezen állítás is fals adatnak bizonyult. Az Origó Film Stúdió Zrt., a szereplők, az alkotók is mindannyian a film elkészültét segítik a kialakult helyzet ellenére. Közös célunk, hogy 2014. márciusában sikerüljön a filmet bemutatni. A film készítői kijelentik, hogy Sipos Kornél úr a Talent: A Sikercsapat Filmmel kapcsolatban semmi nyilatkozat tételre nem jogosult. A megismert eset miatt Sipos úr már nem a filmproducere.