Bezár a Tabán mozi

2013.12.30. 12:08

A Tabán mozi Facebook-oldalán jelentette be, hogy december 31-től bizonytalan időre bezár. A Tabán mozi az első mozgóképszínház volt Budán (az 1910-es években alapította Pécsi Manó), és egészen mostanáig az egyetlen artmozi a budai oldalon. A mozit üzemeltető Grantfilm Kft. ügyvezetője igazgatója, Szabó István az Indexnek elmondta, hogy lejárt a bérleti szerződésük, a mozi üzemeltetésére pedig nem írt ki új pályázatot a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat.

Mint Szabó elmondta, öt éve kötöttek szerződést a fővárosi tulajdonban lévő Budapest Film Zrt.-vel, amiből az utolsó két és fél évben már nem tudták rendszeresen fizetni a bérleti díjat, mivel a szintén bezárt Kino mozihoz hasonlóan ekkortól már nem kaptak állami támogatást. Jelentős díjtartozásuk halmozódott fel, ezért nem merült fel, hogy szerződést hosszabbítsanak.

Szabó szerint az elmúlt hónapokban átlagosan 35-40 százalékos kihasználtsággal működött a mozi, több filmklubot is befogadtak, de ennek ellenére pusztán a jegybevételekből nem tudták fizetni a bérleti díjat, a rezsit és az alkalmazottakat is. Az ügyvezető igazgató szerint bár szeretnék továbbra is üzemeltetni a mozit, erre kevés esély van.

A moziban utoljára a Dermesztő mélység című Baltasar Kormákur-filmet adják ma este 20 órakor. Búcsúbulit nem tartanak, bár "a nézők visszajelzései alapján igény lenne rá". 

A Budapest Film Zrt.-nél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy legkorábban január 2-án tudnak válaszolni a kérdéseinkre. A Fővárosi Önkormányzat szintén január elejére ígért választ arra a kérdésünkre, hogy miért nem írták ki eddig a pályázatot, és hogy a jövőben moziként kívánják-e működtetni a Tabánt.

Az EMMI egyébként december 21-én jelentette be, hogy az artmozik szakmai tevékenységének támogatására kiírt pályázatán 7 budapesti művészmozi 7,1 millió, 20 vidéki artmozi pedig 22,9 millió forintot nyert. A 30 milliós keretösszegű pályázaton a megítélt támogatási összegek 100 ezer és 2 millió forint között mozogtak. A Tabánt üzemeltető Grantfilm Kft. a tartozások miatt nem indulhatott ezen a pályázaton.