Elszívják a filmeket Hollywoodból

2013.12.30. 13:23

London, Vancouver és Wellington egyre nagyobb veszélyt jelentenek Hollywoodra. Az általános probléma, hogy Kaliforniában túl kevés és túl nehezen igénybe vehető az adókedvezmény, miközben például az új-zélandi kormány a készülő Avatar-trilógiáért cserébe 25 százalékos adójóváírást ad James Cameronéknak - írja az AP.

Külön kiemelik, hogy a Gyűrűk ura meg a Hobbit még azért készült Új-Zélandon, mert Új-Zéland annyira gyönyörű, de például az Avatart már egyáltalán nem a vulkánok meg a festői félszigetek miatt vitték oda, hiszen az egészet stúdióban veszik fel. Simán csak arról van szó, hogy Peter Jackson új-zélandi effektstúdiója, a Weta Digital az adókedvezménnyel és a magyar Keresztes Dániellel együtt vonzóbb volt Hollywoodnál.

Az új-zélandi kormánynak azért éri meg a kedvezmény, mert Spartacus és a Hobbit közelgő végével egyébként könnyen megrendelő nélkül maradhatott volna az új-zélandi filmipar.

Persze egy csomó nagy animációs cég még mindig Kaliforniában van, például az Industrial Light & Magic is. Ők viszont most különösen nehéz helyzetben vannak, mert 2013-ban lejár az amerikai filmkedvezményprogram, és még hónapokba tellhet, amíg ehelyett bevezetnek valami mást. A világon több mint 30 ország, köztük Magyarország is adókedvezményt ad a hozzájuk érkező filmeseknek.