Az Amerikai botrány nyert New Yorkban

2014.01.07. 11:46

Ugyan már tavaly decemberben bejelentették a nyertesek névsorát, csak hétfőn osztották ki a New York-i Filmkritikusok a 2013-as év filmes díjait. Robert Redford és Cate Blanchett a legjobb színész, az Amerikai botrány a legjobb film, Steve McQueen díjazását pedig majdnem tényleges botrány kísérte.

A hétfői díjkiosztó majdnem botrányba fulladt Armond White újságíró miatt. A kritikus ugyanis szapulni kezdte a legjobb rendezőnek járó szobrot éppen átvevő Steve McQueent, akit többek között egyszerűen csak egy szar embernek titulált, de a 12 év rabszolgaság direktora nem reagált a bekiabálásokra. Az egyébként afro-amerikai White korábban azért bírálta a filmet, mert szerinte kizárólag az olcsó siker és a profit motiválta a készítőket, akik csak azért foglalkoztak az eddig erősen hanyagolt amerikai rabszolgaság témájával, mert Obama megválasztása óta kifejezetten felkapott lett Hollywoodban.

A gálán egyébként semmi más meglepetés nem volt, hiszen már tavaly decemberben bejelentették a nyertesek névsorát. A legjobb férfiszínésznek Robert Redfordot (Minden odavan), legjobb nőinek Cate Blanchettet (Blue Jasmine) választották, de Jared Leto (Mielőtt meghaltam) és Jennifer Lawrence is kapott díjat a mellékszerepeiért, utóbbi azért az Amerikai botrányért, amit a legjobb filmnek is választottak.