IMAX-ben is látható a Sztálingrád

2014.01.10. 13:26

Egy héten keresztül néhány amerikai IMAX-moziban is látható lesz minden idők legtöbb bevételt hozó orosz filmje, a Sztálingrád, jelentette be a Columbia Pictures csütörtökön. Az egyhetes IMAX-vetítés február 28-án, egy pénteki napon kezdődik majd, de a Sony úgy tervezi, hogy egy későbbi időpontban más mozikban is megismétli a lehetőséget. A Sztálingrád az első orosz film, amelyet már teljes egészében 3D-ben forgattak, és amely IMAX-formátumban is megjelenik majd. Sőt, Oroszország Fedor Bondarcsuk filmjét az idei Oscar-díj legjobb idegen nyelvű filmje  kategóriájában is elindította, de nem jutott be a kilenc filmből álló szűkített listára. (A Sztálingrád orosz és német nyelven fut.)

Stalingrad 2013

A második világháborús történet egy csapat orosz katona kalandjait követi a világtörténelem talán legvéresebb csatájában, amely a világháború fordulópontjává vált. A sztori Vaszilij Grosszman Élet és sors című regényének egyes fejezetein alapul, a művet többen is a 20. század Háború és békéjeként emlegetik.

A film Oroszországon kívül kiemelkedően jól  teljesített Kínában, Lengyelországban és Ukrajnában is. Október 10-i megjelenése óta 66 millió dolláros bevételével hazája eddig legjobban jövedelmező filmjévé vált, Kínában pedig – késő-októberi bemutatása után – 11,5 millió dollárt kaszált.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy Oroszország idei legjobban kereső filmjét elhozhatjuk az amerikai közönségnek” – nyilatkozott Rory Bruer, a Sony terjesztési elnöke. „A Sztálingrád nem csupán egy hihetetlenül jól elbeszélt történet, hanem a három dimenzió csodás felhasználásával képileg is látványos, így tökéletes arra, hogy IMAX-formátumban is bemutathassuk.”