Buddha elsüllyedt szégyenében

2014.01.14. 10:04

Január 18-án este 8-kor indul a Colours Fesztivál, az Odeon bevándorlókról és beilleszkedésről szóló kulturális fesztiválja. A február 16-ig, összesen 5 hétvégén keresztül tartó programsorozat célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a hazánkban élő bevándorlókat és a többségi társadalom tagjait – filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, ételkóstolókkal.

A programsorozatnak a Kino Café – az egykori Kino Mozi – ad helyet. Az idei fesztiválon török, orosz, iráni és ex-jugoszláv hétvégével és filmekkel várják a nézőket a szervezők. A filmek között előfordulnak játék-és dokumentumfilmek, rövidfilmek, de több fesztiváldíjas mozifilmmel is találkozhatunk. Ilyen Az idegen, amiben egy 25 éves török nő szeretne visszamenni kisfiával Berlinbe a szüleihez, hogy véget vessen boldogtalan házasságának, vagy az iráni Elly története, Szarajevó gyermekei. De lesznek elsőfilmes rendezések is, így a Gyász, és a hatéves afgán kislányról szóló Buddha elsüllyedt szégyenében című film.

Buddha elsullyedt trailer kesz.wmv

A vetítésre kerülő filmek többek között a különféle kultúrák találkozásáról szólnak, migrációs élethelyzeteket mutatnak be és fontos, aktuális társadalmi problémákat tematizálnak. Különleges, Magyarországon moziforgalmazásba eddig nem került filmeket is láthatnak a nézők a Colours Fesztiválon, ilyen a fesztivált nyitó szombat esti török dráma, a Once upon a Time in Anatolia. A török Nuri Bilge Ceylan rendezése a 2011-es Cannes-i Filmfesztivál nagydíjasa lett. Egy valódi ex-yu kultfilm is vetítésre kerül, Dusan Makavejev W. R., az organizmus misztériuma című alkotása – a filmet hosszú időre betiltották, Makavejevnek pedig el kellett hagynia hazáját. 

Az orosz hétvégén a Wattican Punk Balett, az ex-yu hétvégén az Alba Hyseni Project zenél.  A rendezvény minden programjára a belépés ingyenes, a filmvetítéseken és a koncerteken való részvétel azonban regisztrációhoz kötött. Részletes program itt.