Végre egy jó ötlet: Houdini vs. Lovecraft rémei

2014.01.14. 13:38 Módosítva: 2014.01.14. 13:38

A horrorfilmes John Landis fia, Max Landis faragja át a Sony stúdiónál készülő Houdini mozifilm forgatókönyvét, írja a Movieweb. A szórakoztatóipari hírmagazin úgy tudja, az új sztoriban erősen érezhető lesz a népszerű horrorszerző, Howard Phillips Lovecraft hatása. Azaz ne lepődjünk meg, ha titokzatos kéziratokra vadászó, Cthulhu-imádó kultisták is felbukkannak majd a sztoriban, pisztoly helyett csápokkal a kabátjuk alatt!

A filmet 2011 óta tologatja a stúdió, ahol akkor a Különvélemény forgatókönyvírójára bízták a történetet, rendezőnek pedig Francis Lawrence-t akarták megnyerni, csak ő közben elszegődött a Lionsgate-hez három Éhezők viadala-mozifilmet forgatni.

A magyarországi születésű Houdini (vagy ahogy Pesten gyerekként ismerték, Weisz Erik) szabadulótrükkjei mögött semmiféle természetfeletti erő nem volt, csak kitartás és sok gyakorlás, ám a híres szemfényvesztő tudatosan rájátszott arra, hogy ő mekkora mágus. Sőt, egyenesen kereszteshadjáratot hirdetett az asztaltáncoltatók, mágusok, szellemidézők, látnokok és ektoplazmikus habot okádó médiumok ellen, így a spiritiszta Sir Arthur Conan Doyle-lal is megromlott a barátsága.

tumblr ljd5zlrXpC1qhf7coo1 400

Lehet, hogy a Sony filmjében Houdini pont azzal fog szembesülni, hogy valóban lézetnek szentségtelen, ősi isteneket imádó, a világot elveszejtén dolgozó, titkos társaságok?

Harry Houdini és H. P. Lovecraft kapcsolatba hozása egyébként egyáltalán nem ördögtől való dolog. Nemcsak kortársak voltak, személyesen is ismerték egymást, hiszen a Weird Tales magazinban megjelent A piramisok alatt című Houdini-novállát valójában Lovecraft írta.

Az okkultisták után nyomozó Houdini-Lovecraft páros ráadásul már Jon Vinson Edge of the Unknown című képregényben is felbukkant: ebben a Kínai negyedbe oltott Hetediknek is nevezett történetben Houdini és Lovecraft épp Arthur Conan Doyle-lal karöltve kergette az 1920-as évek Los Angelesében a Mérhetetlen Vének híveit (2010 környékén egyébként ebből az alapanyagból is filmet akart forgatni a Fűrész 5 rendezője).

Houdini-rajongóknak jó hír: The Secret Life of Houdini címmel a Summit Entertainment is le akar forgatni egy saját mozifilmet.