Megnyílt a Lucasfilm szingapúri stúdiója

2014.01.16. 12:02

Megnyílt csütörtökön a Lucasfilm szingapúri látványeffektus és animációs stúdiója, amely hollywoodi filmeken dolgozik majd. "Az Erő legyen veletek" - köszöntötte a megjelenteket Li Hzsien Lung, a délkelet-ázsiai városállam kormányfője a patkó alakú üvegpalota avatóünnepségén a Lucasfilm sikerszériája, a Star Wars-saga híres mondását idézve.

A Walt Disney Co. által 2012-ben 4 milliárd dollárért felvásárolt Lucasfilm Ltd. 2005-ben Szingapúr egy másik részén már nyitott egy kis stúdiót, az új főhadiszállás azonban, amely az űreposzra utalva a Sandcrawler (Homokjáró) becenevet kapta, már több száz fős stábbal működik, írja az MTI.

Kathleen Kennedy producer, a Lucasfilm elnöke beszámolójában kitért arra, hogy a szingapúri műhelyben negyven országból 350 művész dolgozik egy egészestés animációs filmen és több játékfilmen, köztük a Hitman és a Transformes 4. produkción. A Star Wars készülő újabb epizódjainak vizuális effektusait is ott gyártják majd.

Lucas a megnyitón felidézte, hogy amikor csaknem egy évtizede felvetette a keleti nyitás tervét, mindenki azt gondolta, hogy megbolondult. Azt is elmesélte, hogyan képezték a helyi stábot világszínvonalú szakembergárdává.

A helyi szakemberképzés továbbra is nagy hangsúlyt kap: a digitális stúdióban zajló munka mellett az új komplexumban "Jedi-mester program" zajlik, amely hathónapos kurzuson oktatja a szakembereket. Eddig 182-en végeztek a tanfolyamon, közülük 125-öt alkalmazott a stúdió.

A Sandcrawler egyúttal a Walt Disney vállalat délkelet-ázsiai székhelye lesz és onnan irányítják a Disney ázsiai ESPN sportcsatornáját is.