Az amerikai filmakadémia elismerte Palesztinát

2014.01.17. 10:08

Diplomáciai vonatkozása is van a 86. Oscar-díj jelöltjeinek: Chris Hemsworth színész egyszerűen csak Palesztinát emlegetett a legjobb idegen nyelvű alkotások közé nevezett Hani Abu Aszad Omar című filmjével kapcsolatban és nem Palesztin Hatóságot vagy Palesztin Területet mondott.

A rendező Mennyország most című filmjét 2005-ben már jelölték ugyanebben a kategóriában, de akkor a helyi izraeli konzulátus rávette az akadémiát, hogy ne Palesztinának hívják a rendező hazáját, ez ugyanis elismerését jelentette volna az önálló palesztin államnak. Miután Hani Abu Aszad értesült arról, hogy újabb Oscar-jelölést kapott és elhangzott a "Palesztina" elnevezés is, kijelentette, hogy helyes irányba mozdultak el a dolgok, és azt is, hogy örül, hogy a filmipartól megkapta azt az elismerést, hogy Palesztinát képviselheti.

Az amerikai filmakadémia szóvivője szerint idén az ENSZ-protokollt követték, és nem foglalkoznak a politikával. Az izraeli kulturális és a külügyminisztérium, valamint a zsidó állam Los Angeles-i konzulátusa nem fűzött megjegyzést az ügyhöz, de Marvin Hiernek, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ igazgatójának volt véleménye: "Talán szép dolog a palesztinok számára, hogy az akadémia elismerte őket, de az egyetlen elismerés, amely igazán számít, az lesz, ha egyezségre jutnak Izrael népével" - mondta a rabbi.