Az amerikai kritikusok is a 12 év rabszolgaságot és az Amerikai botrányt szerették

2014.01.17. 10:26

A várakozásnak és papírformának megfelelően alakult az amerikai kritikusok Critics Choice Movie Awards nevű díjátadó gálája, amin A 12 év rabszolgaság kapta a legjobb filmnek, Cate Blanchett a legjobb színésznőnek, Matthew McConaughey pedig a legjobb színésznek járó díjat. Az Amerikai botrány lett a legjobb vígjáték, és a főszereplő Amy Adamst is díjazták, így tulajdonképpen megismétlődött az Aranyglóbusz-gála.

A többi kategóriában is majdnem pont olyan eredmény született, mint egy hete, a hollywoodi küldölfi újságírók rendezvényén, hiszen Leonardo DiCaprio lett a legjobb vígjátéki színész, Jared Leto pedig a legjobb férfi mellékszereplő. A női mellékszereplők közül az amerikai kritikusok viszont Lupita Nyong'o, a 12 év rabszolgaság női mellékszereplőjét díjazták Jennifer Lawrence helyett, és a legjibb külföldi film díját az Adéle élete 1-2. fejezet című francia filmnek adták.

Alfonso Cuarón lett a legjobb rendező, a Gravitáció című alkotásáért, ami a vizuális effektusokért, a vágásáért és az operatőri munkáért is kapott elismerést. A tévékritikusok gáláján akadnak oylan kategóriák is, amilyenekkel az Aranyglóbuszon vagy az Oscaron nem talélkozunk, így jutott díj Sandra Bullocknak is, aki a legjobb akciófilmes színésznő lett. A kategória férfi díját A túlélő című film főszerepét játszó Mark Wahlberg kapta.