Tízmillió néző egy dél-koreai filmnek

2014.01.20. 11:06

Több mint tízmillió nézője van már Az ügyvéd című dél-koreai filmnek, ami a néhai Ro Mu Hjon dél-koreai elnök pályafutásának kezdetéről szól, írja az MTI. A produkciót alig egy hónapja forgalmazzák a helyi mozik, de a premier óta stabilan vezeti a bevételi listát. Sőt, a koreaiak úgyis tódulnak a mozikba, hogy az internetről simán letölthetik a filmet, persze illegálisan.

A filmet Bong Dzsun Ho rendezte, a főszerepet Szong Kang Ho játssza. Az ügyvéd egy fiatal adóügyekkel foglalkozó jogászról szól, akinek az élete jelentős fordulatot vesz, miután elvállal egy számára szokatlan emberi jogi esetet: 1981-ben a tekintélyelvű dél-koreai kormány lázadás vádjával tartóztatott le és vetett alá kínzásoknak számos egyetemi hallgatót, iskolai tanárt és egyéb alkalmazottat. Így akartak nyomást gyakorolni a demokráciáért küzdő ellenzékre és konzerválni a diktatúrát.

A film főhősét a pályafutását szintén ügyvédként kezdő néhai dél-koreai elnökről mintázták az alkotók. Ro Mu Hjon emberi jogi ügyekben védett dél-koreai diákokat, majd 2003 és 2008 között ő lett az ország kilencedik elnöke. 2009-ben öngyilkosságot követett el. Az ügyvéd mindössze a kilencedik dél-koreai film, aminek sikerült túllépnie a tízmilliós nézőszámot.