Sosem láthatjuk Vidnyánszky 100 milliós filmjét

2014.01.22. 12:19

Hiába fogatott filmet 100 milliós támogatással Vidnyánszky Attila még 2011-ben, az utómunkálatokhoz szükséges 30 millió forintot nem tudja megszerezni, így A szarvassá változott fiú egyelőre nem látható a mozikban.  Vidnyánszky még a Csokonai Színház igazgatójaként Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című költői eposzából forgatott filmet, kizárólag debreceni helyszínek felhasználásával, írja a Dehir.hu. A szarvassá változott fiút korábban játszották a Csokonai Színházban, azt az előadást is Vidnyánszky Attila rendezte. A filmnek külön érdekessége, hogy 2011-ben ez az egy film forgott az egész országban. A filmforgatásra és a vágásra a készítők 100 millió forintot nyertek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától.

A Törőcsik Mari, Trill Zsolt és Szűcs Nelli főszereplésével készült filmet még az év decemberében be akarták mutatni a moziban, de a bemutató nem jött össze. Bár a képanyag Vidnyánszky szerint összeállt, a hangmunkára még szükség lenne nagyjából 30 millió forintra. A Dehir.hu próbálta elérni Ozorai András producert és Vidnyánszky Attila rendezőt is, de nem jártak sikerrel, többszöri megkeresésük után sem nyilatkozott a rendező a városnak arról, hogyan áll a film. Pedig a filmet Debrecen városa is támogatta, hiszen minden helyszínt ingyen bocsátott rendelkezésre, és a parkolásért sem kértek pénzt.

A film befejezése ott csúszhatott el, hogy bár Vidnyánszkyék Szőcs Géza akkori államtitkártól ígéretet kaptak, hogy kapnak még pénzt, de kiderült, Szőcs Gézának 2012-ben már nem volt filmes kerete. Ozorai András ekkor abban bízott, a Nemzeti Filmalaptól megkaphatják a szükséges 30 millió forintot. Pályáztak is a Filmalaphoz, de hiába, mert az alap nem nyújt támogatást utómunkára. Pedig még egy szakmai vetítést is terveztek, innen azonban Andy Vajna a film felénél távozott.

A Magyar Nemzeti Filmalapnál a Dehir.hu kérdésére most azt válaszolták, „A szarvassá változott fiú című készülő film alkotói 2012. március 24-én pályáztak a Filmalaphoz, és a már leforgatott film befejezéséhez kértek támogatást. A Filmalap támogatási szabályzatának megfelelően nem nyújt támogatást utómunkára. Ennek ellenére a Filmszakmai Döntőbizottság tagjai megnézték a már leforgatott anyagot. A döntőbizottság azt a döntést hozta, hogy a filmalap nem támogatja A szarvassá változott fiú című filmet.”

Szőcs Géza a Dehir.hu-nak úgy nyilatkozott, jellemzőnek tartja a mostani közállapotokra, hogy bár az ellenzéki média Vidnyánszkyt folyamatosan a kormány kegyeltjeként állítja be, mégsem tudta a hiányzó összeget megszerezni a filmjére.