Új szabályozással küzdenek Kínában a mozis adócsalások ellen

2014.01.22. 16:37

A kínai sajtót, kiadványokat, rádiót, televíziót és filmet ellenőrző testület számos új rendelkezés mellett a filmforgalmazókat kötelezte arra, hogy rutinellenőrzéseket végezzenek a mozikban, és jelentsék, ha csalást tapasztalnak, írja az MTI. Az utóbbi időben gyakorlattá vált, hogy kínai mozik kevesebb bevételt jelentenek, mert ezzel akarják csökkenteni adófizetési kötelezettségeiket. A szerdán bejelentett új szabályok szerint viszont akár a moziüzemeltető engedélyét is bevonhatják, ha ehhez hasonló csaláson kapják rajta.

"A jegybevételekkel való csalás filmpiaci rendellenességekhez vezethet, és tisztességtelen versenyhelyzet állhat elő, amely végső soron a kínai nézők moziélményére is hatással lesz" - figyelmeztetett Jin Hung professzor, a pekingi Csinghua Egyetem tanára, aki szerint különösen a kisebb kínai városokban vált elterjedt gyakorlattá, hogy a valóságosnál kevesebb bevétellel számolnak el.

Vang Csang-tien, az Enlight Pictures filmvállalat elnöke pedig arra figyelmeztetett: ha egy film forgalmazása nem nyereséges, akkor a produkciós cég nem jut finanszírozási forrásokhoz. A mozijegyeladásokkal való manipuláció egyes szakértők szerint már jelentős méreteket öltött. A rohamléptekkel fejlődő kínai filmiparban 2013-ban a hivatalos adatok szerint 21,8 milliárd jüan volt a mozik bevétele. Az elemzők azonban úgy vélik, a valóságos jegyeladások akár tíz százalékkal magasabbak lehettek.