Meghalt Hollywood kedvenc zeneszerzője

2014.01.24. 11:41 Módosítva: 2014.01.24. 12:03

Elhunyt Riz Ortolani olasz zeneszerző, akinek alkotásait Vittorio De Sicától Quentin Tarantinóig filmrendezők generációinak munkáiban hallhatta a közönség. A 87 esztendős művész csütörtökön éjjel bronchitis szövődményei következtében halt meg Rómában - közölte az MTI.

Az 1926-ban született Riziero Ortolani munkássága mély nyomot hagyott a filmzene világában, 226 filmhez írt zenét, köztük hollywoodi stúdiók, az MGM, a United Artist és az Universal számos filmjének zenéjét szerezte. Ortolani a legnagyobb olasz filmrendezőkkel dolgozott együtt: Lucio Fulci, Damiano Damiani, Ruggero Deodato, Vittorio De Sica, Pupi Avati vagy Franco Zeffirelli. A hatvanas évek elején a Mondo Cane című dokumentumfilm zenéjével hívta fel magára a figyelmet, melynek More című dalát felesége, Katyna Ranieri énekelte. A szám Grammy-díjat nyert és Oscar-díjra is jelölték. Később sok híres sztár, köztük Frank Sinatra, Judy Garland és Herb Alpert repertoárján is szerepelt.

Mintegy háromszáz partitúrájának számos dala vált kultikussá az Africa Addiótól a Napfivér, Holdnővéren keresztül a Polipig. A modern filmzenére is nagy hatást gyakoroltak művei: Quentin Tarantino Kill Bill-filmjeiben és 2012-es Django elszabadul című westernjében is felhasználta zenéjét. A művész kétszer kapott Golden Globe-díjat, kétszer jelölték Oscarra és Olaszországban öt Donatello Dávidja Díjjal (helyi Oscarral) ismerték el munkásságát. Tavaly októberben életműdíjban részesült a belgiumi Gentben rendezett nemzetközi filmfesztiválon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport