Rossz akcióvígjáték az új Robotzsaru

2014.02.07. 09:23

Már az előzetesek alapján sejteni lehetett, hogy a Robotzsaru-remake pont olyan felesleges, parasztvakító blockbuster lesz, mint amilyen az új Emlékmás volt két éve. Paul Verhoeven 1987-es, cinikus, társadalomkritikus és brutális Robotzsaruja ugyanis ma már kultfilm, akárcsak a Terminátor vagy az Alien, épp ezért semmi szükség nincs arra, hogy megkapjuk újramikrózva, kevesebb vérrel és több CGI-robbanással.

Tény, hogy a régi Robotzsaru, Peter Weller sosem volt egy színészóriás. A kopasz feje, a vasalóálla és a nyikorgós, szögletes mozgása viszont tekintélyt adott a félig ember, félig gép zsarunak, aki a nagy fináléban egy mocskos gyártelepen majd egy nagyvállalati értekezleten állt bosszút Alex Murphy rendőrtiszt gyilkosain. Az új főszereplő, Joel Kinnaman viszont akármilyen jó is a Gyilkosság tévésorozatban, most képtelen volt megbirkózni a szereppel: az ő sírós bádogemberén csak röhögni és elaludni tudtunk.

Az csak a kisebbik rossz, hogy az új Robotzsaru egy Power Rangers-sisakos, Batman-páncélos Vasember-karikatúra lett, aki csak árnyéka a régi önmagának. Nagyobb baj, hogy az egész film steril, unalmas és stílustalan, mintha csak egy komolynak szánt, rossz akcióvígjátékot néznénk a Szív TV-n.

BATMAN AND ROBIN vs ROBOCOP
Fotó: Tumblr / Facebook

Pedig az eredeti alapanyagból simán lehetett volna jó filmet forgatni. Hiszen a Batman: kezdődik! is teljesen más lett, mint Tim Burton Batmanja, hiába tudtuk, hogy mindkét film egy inasával lakó, árva playboy-harcművészről szól, aki éjszakánként spandexet meg maszkot húz, hogy bűnözőkkel verekedhessen. Az új Robotzsaru viszont semmi emlékezeteset nem tett hozzá a régi sztorihoz, egyszerűen csak érintőképernyős kütyükkel dúsította fel a nem is olyan távoli jövőt, ahol

 • egy becsületes, de halottnak nyilvánított mintazsarut (Alex Murphy) belepakolnak egy fémpáncélba és újra járőrözni küldik az utcákra,
 • a Robotzsaru-projekten dolgozó iparvállalat Detroit és egész Amerika megmentőjének képében tetszeleg,
 • ám valójában velejéig korrupt,
 • de szerencsére a Robotzsaru pár barátja segítségével lenyomozza és elintézi a gyilkosait,
 • sőt, odacsap a gyilkosokkal lepaktáló vállalati nagykutyáknak is. 

A remake semmiben sem mutat újat ehhez képest. Sőt, a készítők nevetségessé tették az egész franchise-t azzal, hogy:

 • feketére festették Robotzsarut
 • nevetségessé tették Alex Murphy halálát azzal, hogy az autója mellett robbantották fel (míg a '87-es eredetiben a kegyetlenkedő gengsztercsapat lőtte cafatokra egy raktárban)
 • elfeledkeztek a társáról, Lewis rendőrnőről
 • azt hitték, a néző szeretni fogja a rángatózó kamerás, 90-es évekbeli lövöldözős játékok grafikáját idéző, hosszú és béna akciójeleneteket
 • az eredeti változat veszedelmes harci robotjából, ED209-ből egy életnagyságú, fröccsöntött Hasbro-játékot csináltak (10 után már nem is számoltuk, mennyi robbant fel)
 • legalább 100 buta robotkatonát zsúfoltak a filmbe, ami így néha szörnyűbb, mint a Star Wars-előzménytrilógia harci droidos csatajelenetei
 • tele van értelmetlen hülyeségekkel a film: miért kell például lekapcsolt villanynál, éjjellátóval várni a felfegyverzett maffiózóknak egy olyan kiborgot, aki sötétben ugyanolyan jól harcol, mint világosban?
 • a film zenéje botrányosan rossz, nem illik az adott jelenetekhez, és egyáltalán: Pedro Bromfman egy tehetségtelen senki Basil Poledourishoz képest
 • az egész filmet átjárja a szájbarágós "a fegyvermultik markában lévő Amerika a világcsendőr szerepében tetszeleg, és önkényesen drónokkal meg robotkatonákkal öldösi az embereket"-tanulság
 • Emlékszünk még, milyen drámai volt a '87-es Robotzsaruban az a jelenet, amikor Murphy hazament, de az agya csak kivetítette a régi emlékeit a sisakjára, eltakarva az üres, lepukkant lakást? Na itt nincsen ennyire erős családi szál, ráadásul a Mrs. Murphyt alakító Abbie Cornish végig olyan bamba, mint egy bedrogozott zombi.

A filmet két jó színész menti meg a totális érdektelenségtől. Az egyik az OCP helyett főkolompossá megtett OmniCorp gátlástalan cégvezetője, a profit érdekében az Ördöggel is lepaktáló Michael Keaton. Gary Oldman viszont még nála is jobb: isten-komplexustól szenvedő Frankenstein doktorként, horrorfilmekbe hajló jelenetekben matat teremtménye, a Robotzsaru felnyitott koponyájában. És az üvegtartályban pulzáló szívbe futó tápkábelek között, ami a remake legjobb és legsokkolóbb jelenete.

IMDb: 6,8 pont
Rotten Tomatoes: 46%
Index-ítélet: 3/10

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?