Február 22-én temetik Jancsó Miklóst

2014.02.10. 11:01

A 93 évesen meghalt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas filmrendezőt február 22-én, szombaton 12 órakor kísérik utolsó útjára a Fiumei úti Sírkertben - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Filmművészek Szövetsége. A rendezőt a filmes szövetség mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti.

Jancsó Miklós haláláról világszerte megemlékeztek, nekrológot közölt többek között a The New York Times, a Franfurter Allgemeine Zeitung, a Le Monde és a Libération. A 64. Berlinalén pedig a magyar művész munkásságából a berlini filmfesztiválon bemutatott utolsó filmjét idézték fel. Ez a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódja, amelyet a fesztivál portálján tettek közzé.

Jancsó Miklós hosszan tartó súlyos betegség után január 31-én halt meg. A több rangos fesztivál - Cannes, Velence, Split - életműdíjával kitüntetett, Balázs Béla-díjas rendező nevéhez olyan világhírű filmek kötődnek, mint az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Csend és kiáltás, a Fényes szelek, az Égi bárány. Utolsó játékfilmjét, az Oda az igazságot a 2010-es Filmszemlén mutatták be.

A rendezőről szóló hosszabb cikkünket itt lehet elolvasni. Itt pedig megnézhetik Süveg Áron 25 portréját Jancsó Miklósról.