Szexfilm lett a Kertvárosi bordély

2014.02.10. 16:43
A készítők két leszbikus nő megromló házasságát szerették volna bemutatni. Ez elég unalmasra sikerült, de a szex fantasztikus lett. Mármint nem úgy.

Az amerikai Kertvárosi bordély az első negyven percben határozottan érdekes. Ebben a részben leginkább arról van szó, hogy milyen a jó szex általában – a jó szex körüli lelki dolgokról, de azért látszik egy csomó minden a jó szex technikájából is. A másik nagy téma, hogy mitől lesz valaki jó kurva. Erről nagyjából ugyanazt mondják a készítők, mint az összes olyan kurvás film, ami erősen idealizálva közelíti meg a témát. A jó kurva végtelenül türelmes, nagyon önzetlen, és mindig odafigyel a másik emberre, főleg lelkileg.

A keret egy kiüresedő leszbikus házasság, amiben van két gyerek is. Ezt próbálja a főszereplő úgy megmenteni/kimenekülni belőle, hogy elmegy luxuskurvának. Nem a pénz miatt, hanem mert erre vágyik. Ezután kezdődik a szexuális kalandozás, de közben egy másik történetszálon folytatódik a házasság is.

Eleinte érdekes látni a főszereplő kalandjait, amik mind arról szólnak, hogy hogyan lesz egyre jobb a munkájában. Elég jó például az összes olyan jelenet, amely azt mutatja be, hogyan alakítja ki a munka körüli szabályrendszert (olyasmire kell gondolni, hogy ragaszkodik hozzá, hogy először együtt kávézzon a vendégeivel). Ez az ő értelmezésében nem is a biztonságos találkozás, hanem általában a jó szex előfeltételeinek teljesülését segíti. A Kertvárosi bordély világában a biztonságos és a jó szex majdnem ugyanaz, a legvadabb szexjelent (amiben drogok vannak), egyben a legrosszabb is.

Arról is az első 40 percben van szó, hogy a főszereplőnek folyamatosan ki kell kísérleteznie, melyik vendéghez hogyan kell hozzászólni, melyikük mit vár tőle, és miért járnak hozzá egyáltalán. Maguk a szexjelenetek nem annyira intimek és sokatmondók, mint az ajtóban álldogálások vagy a félszeg beszélgetések, de ezzel együtt sem tűnnek erőltetettnek vagy fölöslegesnek. Még az olyasmi is egészen frissnek hat, amikor az egyik vendég meggondolja magát a hálószobában, kiteszi a pénzt az asztalra, és a főszereplő rögtön visszautasítja.

Tartsd meg a pénzt, nem kell fizetni.

Sajnos a Kertvárosi bordély több érdekes témát csak kapargat, de végül nem kezd velük semmit. Nincs például egyáltalán szó arról, hogy a legtöbb kurva egyáltalán nem kalandvágyból megy kurvának, és hogy az ő élményeik nem is hasonlítanak arra, amit ennek a filmnek a főszereplője érez. A prostitúció mocskos, nőket kihasználó oldalára egyetlen utalás van csak, amikor a főszereplő azzal a férfival beszélget, aki a vendégeket szállítja neki.

– Te akkor tulajdonképpen most micsodám is vagy?
– Ebbe ne menjünk bele, kérlek.

A szexualitást bemutató történetszál viszont az ilyen kihagyott lehetőségektől még izgalmas marad.

Ami viszont egyáltalán nem működik a Kertvárosi bordélyban, az a másik nagy téma, a kiüresedett házasság válságának bemutatása. Ez a kezdetektől része a filmnek, és párhuzamosan fut a szexuális kalandokról szóló jelenetekkel. Valószínűleg ugyanolyan fontos volt a készítők számára, mint a kurvás történet – ezért tették mellé. Sőt, talán még fontosabb is. Erre a történetre utal az angol cím, ez a szál adja a nyitó és a zárójelenetet is. Ehhez képest elég furcsa, hogy pont a válságban lévő házasság nem jut el sehová a történet végére, és hogy az utolsó jelenetben ugyanott és ugyanúgy áll egymás mellett a két nő, mint a film elején.

A házasságról szóló jelenetekből nem áll össze semmilyen karakterfejlődés, ezt a házasságot még az sem tudja megváltoztatni, hogy a főszereplő közben kurvának áll. És ugyebár nem is csak megváltoztatni kéne, hanem megmenteni. Persze léteznek ilyen fojtogató és változatlan házasságok, de ezt annyiszor láttuk már. A Kertvárosi bordélyban nincs semmi, aminek köszönhetően kitűnhetne a számtalan hasonló történet közül.

IMDB: 5,7 / 10

Rottentomatoes: 75 százalék

Index: Az IMDB-nek van igaza.

A Kertvárosi bordély eredeti angol címe Concussion. Szex, hazugság, kertváros címmel már bemutatták a 2013-as Budapest Pride filmfesztiválon, most Budapesten a Cirkó és a Művész mozi játssza, de bemutatják Pécsen, Szegeden és Egerben is.